GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: S&P 500 najjači od od ožujka 2022.

Svjetska tržišta: S&P 500 najjači od od ožujka 2022.
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2023 / 08:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim burzama protekloga tjedna vodeći indeksi su porasli, pri čemu je američki S&P dosegnuo najvišu razinu od ožujka 2022. godine, budući je izvješće o zaposlenosti u SAD-u signaliziralo da se najveće svjetsko gospodarstvo uspješno odupire recesiji unatoč visokim kamatnim stopama, što je ojačalo nade u postizanje scenarija njegovog "laganog prizemljenja".

Njujorški Dow Jones indeks protekloga tjedna tek je blago ojačao, za svega 0,01 posto, na 36.247 bodova, dok je Nasdaq skočio za 0,7 posto, na 14.403 bodova, zahvaljujući potražnji za tehnološkim dionicama na krilima optimizma oko umjetne inteligencije.

S&P 500 indeks porastao je 0,02 posto, na 4.604 boda, ostvarivši rast šesti tjedan zaredom, što je najdulje razdoblje njegova rasta u zadnjih otprilike četiri godine. Nalazi se na najvišoj razini od ožujka 2022. godine.

I dok se očekuje da će Fed na svom zasjedanju u srijedu zadržati kamatne stope nepromijenjenima već treći put zaredom, investitori će pratiti sve izjave monetarnih zakonodavaca koje bi potvrdile njihova očekivanja da će u ožujku iduće godine uslijediti prvo spuštanje kamatnih stopa. Tržište prognozira da su šanse da Fed već u ožujku počne popuštati monetarnu politiku 46 posto, a gotovo 80 posto da će to učiniti u svibnju.

U prilog tome idu i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji pokazuju da je u studenome otvoreno 199.000 novih radnih mjesta, više od očekivanih 180.000. Stopa nezaposlenosti kliznula je na 3,7 posto, dok je prosječna plaća porasla 0,4 posto na mjesečnoj razini.

"Pad stope nezaposlenosti posebice će ublažiti svaku zabrinutost zbog recesije, a s rastom plaća i primanja, drži priča o u velikoj mjeri 'laganom prizemljenju gospodarstva", rekao je Stuart Cole, glavni makroekonomist u Equity Capitalu u Londonu.

Snažne tromjesečne zarade kompanija i optimizam investitora oko toga da je Fed završio s ovim ciklusom podizanja kamatnih stopa potiče rast Wall Streeta od kraja listopada.

Protekloga tjedna porasle su i europske burze. Tako je londonski Ftse indeks u plusu za 0,33 posto, na 7.554 boda, frankfurtski DAX za 2,2 posto, na 16.759 bodova, a pariški CAC za 2,45 posto, na 7.526 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE