GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Snažan rast indeksa

Svjetska tržišta: Snažan rast indeksa
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 08:09
Autor: SEEbiz
LONDON - Indeksi svjetskih tržišta porasli su unatoč novom povećanju kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,15 posto, na 33.926 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,6 posto, na 4.136 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 12.006 bodova.

Na meti optimista posebno je tehnološki sektor, a rast S&P 500 i Nasdaq indeksa na najviše razine u gotovo pet mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da se bliži kraj ciklusu povećanja kamata.

Američka središnja banka povećala je u srijedu ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 4,50 do 4,75 posto, novu najvišu razinu od 2007. godine. To je već osmo povećanje kamata od ožujka prošle godine kada je Fed započeo bitku protiv inflacije.

Premda je to bilo očekivano, ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije kako se po prvi puta može reći da je počeo proces dezinflacije, odnosno usporavanja stope inflacije.

Kazao je, također, da u ovoj godini očekuje blagi, ali ipak rast gospodarstva, što znači da bi se mogla izbjeći recesija.

Petak je na tržištima ipak donio splašnjavanje optimizma. Ulagače je, naime, pokolebao podatak da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Izvješća je dosad objavilo više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je većina ostvarila veću dobit nego što se očekivalo. No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija na godišnjoj razini pale.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,75 posto, na rekordan 7.901 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 2,15 posto, na 15.476 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 7.233 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE