GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa

Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2021 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka, pa su inflacijski pritisci i skorašnje zaoštravanje monetarne politike pali u drugi plan.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 35.294 boda, dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, na 4.471 bod, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 14.897 bodova.

Za Dow Jones bio je to najveći tjedni skok od lipnja, a za S&P 500 od srpnja, što se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Microsoft, koji imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u indeksima.

Snažno su porasle i cijene dionica banaka, kao što su Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs i Morgan Stanley, nakon što su te banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Od 40-ak kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, većina njih izvijestila je o većim zaradama nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle oko 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast 29,4 posto.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

„Tržište raste na temelju dobrih zarada kompanija i nadam se da će to potrajati. U idućim tjednima vidjet ćemo poslovne rezultate niza kompanija iz svih sektora”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i podaci koji su pokazali da su proizvođačke cijene oslabile u rujnu, što budi nadu da inflacijski pritisci popuštaju.

Isto tako, poboljšava se situacija na tržištu rada, pa je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao blizu najnižih razina u posljednjih 19 mjeseci.

„Zabrinutosti koje su vladale na tržištu u rujnu, pa i prošloga tjedna, u vezi s inflacijom, višim kamatnim stopama i delta varijantom koronavirusa možda popuštaju. Nije sve to iza nas, no privremeno je situacija manje zabrinjavajuća, što otvara prostor za rast tržišta”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,95 posto, na 7.234 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,5 posto, na 15.587 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 6.727 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 3,6 posto, na 29.068 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, DAX, CAC40, FTSE100, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE