GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna pao, europske burze porasle

Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna pao, europske burze porasle
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2022 / 09:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, dok su na europskim burzama porasle, a trgovalo se oprezno jer će, unatoč popuštanju inflacijskih pritisaka, središnje banke nastaviti podizati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,01 posto, na 33.745 bodova, dok je S&P 500 pao 0,7 posto, na 3.965 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 11.146 bodova.

Nakon snažnog skoka prethodnoga tjedna, prošloga su tjedna indeksi znatno oscilirali, pa su jedan dan porasli, da bi već drugi izgubili te dobitke.

Zamah tržišta, potaknut slabljenjem inflacijskih pritisaka i nadom u usporavanje tempa povećanja kamata Feda, splasnuo je, pa se trgovalo oprezno.

Inflacija u SAD-u popušta, što je prošloga tjedna potvrdio podatak da su proizvođačke cijene porasle 8 posto u 12 mjeseci do listopada, manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo.

„Tržište pokreću podaci o inflaciji, koji su nešto niži nego što se očekivalo, što podržava nadu da je inflacija dosegnula vrhunac i da će u idućem razdoblju slabiti”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Slabljenje inflacije podržava nadu da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Nakon što je početkom studenoga Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u prosincu na 0,50 postotnih bodova.

No, važnije je, poručuju iz Feda, na kojim će se razinama zaustaviti podizanje kamata.

Među ostalim, guverner Feda Christopher Waller kazao je prošloga tjedna da je tržište pretjerano reagiralo na samo jedan podatak i da će trebati niz slabijih izvješća o inflaciji da bi središnja banka odmaknula nogu s kočnica.

„Tržišta bi se sada trebala koncentrirati na krajnju točku povećanja kamata, a ne na tempo svakog povećanja. A ta krajnja točka vjerojatno je još dosta udaljena”, poručio je Waller.

Stoga je najvažnije pitanje na koje će razine do kraja ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4,75 ili čak 5,00 posto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.385 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 posto, na 14.431 bod, a pariški CAC 0,75 posto, na 6.644 boda.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, na 27.899 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE