GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržištas: Snažan rast indeksa

Svjetska tržištas: Snažan rast indeksa
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz
LONDON - Na svjetskim su su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer ulagači vjeruju da su američka i druge središnje banke u svijetu završile ciklus povećanja kamata, s obzirom na to da inflacija postupno popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 5.1 posto, na 34.061 bod, dok je S&P 500 skočio 5.9 posto, na 4358 bodova, a Nasdaq indeks 6.6 posto, na 13.478 bodova.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamata američke središnje banke završen.

Fed drugu sjednicu zaredom ostavio kamate nepromijenjene
U srijedu su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5.25 do 5.50 posto.

To je bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Premda je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanje kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi.

Tim više, kažu, što je Powell kazao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao utjecaj na gospodarstvo. Naime, prema kamatama na obveznice određuje se niz kamata na kredite za građane i kompanije.

„Powellovi komentari u srijedu bili su upravo ono što su ulagači željeli čuti”, kaže Justin Burgin, potpredsjednik u tvrtki Ameriprise Financial.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda su mnoge tvrtke smanjile procjene poslovanja u tekućem, četvrtom kvartalu.

Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća za treće tromjesečje, pri čemu je njih 81 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 5.7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se na početku listopada očekivao rast od 1.6 posto.

No, nakon izvješća kompanija, smanjene su procjene njihovih zarada u četvrtom tromjesečju. Početkom listopada analitičari u anketi Reutersa očekivali su rast zarada u tekućem kvartalu za 11 posto na godišnjoj razini, dok sada očekuju rast od 7.2 posto.

„Premda su procjene smanjene, analitičari ipak očekuju značajan rast zarada u posljednjem kvartalu ove godine”, kaže Burgin.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer se ulagači nadaju da ni Europska središnja banka više neće povećavati kamate, s obzirom na to da inflacija u eurozoni postupno popušta.

Londonski FTSE indeks porastao je prošloga tjedna 1.7 posto, na 7417 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3.4 posto, na 15.189 bodova, a pariški CAC 3.7 posto, na 7047 bodova.

Tagovi: Svjetska TRŽIŠTA, NASDAQ, DAX, CAC40, WALL STREET
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE