GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tajne veze talijanske mafije, Balkana i somalskih pirata

Tajne veze talijanske mafije, Balkana i somalskih pirata
PUTEVI KRIMINALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2012 / 22:47
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Posebni izvjestitelj Europske unije za Somaliju predstavio je najnovije izvješće u kojem se među ostalim ukazuje na poslove koje pirati imaju s talijanskom mafijom. Radi se o toksičnom otpadu.
Pitanjem povezanosti talijanske mafije i somalskih pirata bavi se i jedan poznati kriminolog koji vodi istrage i za Ujedinjene narode (UN) i za institucije Europske unije (EU). Problematiku je opisao i u knjizi koja je objavljena u svibnju ove godine.

U najnovijem izvješću koristila su se saznanja Michela Koutouzisa koji ističe kako organizirane kriminalne skupine Camorra, 'Ndranghetta i La Sacra Corona Unita na crnom tržištu opskrbljuju somalske lokalne vođe oružjem preko zemalja zapadnog Balkana, a da za uzvrat dobivaju dopuštenje za izvoz otrovnog otpada.

«Na tone otpada istovari se svake godine na obalama Somalije i Eritreje pred nosom brojnih lokalnih moćnika koji nadziru pomorsku trgovinu u Crvenom moru i u Adenskom zaljevu», objašnjava Koutouzis dodajući kako se dio prihoda, koji iznosi na stotine milijuna eura godišnje, "opere" u turističkoj industriji u Keniji i Tanzaniji.

Ova praksa se provodi već godinama, dodaje kriminolog. U izvješćima UN-a iz 2005. godine na primjer navodi se da je tsunami iz 2004. godine koji se dogodio u Indijskom oceanu uništio deponiju za otpad koja je sadržavala veliku koncentraciju olova, kadmijuma i žive kao i jednu bolnicu sa svim svojim kemijskim otpadom. Sve to je uništeno i našlo se u vodama Indijskog oceana u blizini gradova Hobbio i Benadir pri čemu je poginulo 300 ljudi.

Poseban izvjestitelj Europske unije za Somalski poluotok i Afrički rog, Alexander Rondon (bivši grčki diplomat) naveo je da je upravo objavljena knjiga «Kriminal, trgovina i mreže», autora Michela Koutouzisa privukla pozornost javnosti.

«Informacije koje se navode u knjizi proslijedili smo osobama koje su bolje opremljene od mene i sada sve to provjeravamo», kazao je Rondos u utorak (19.6.) u Bruxellesu.

«Potrebno je istražiti i otkriti tko financira somalske privatnike. Oni su dio mnogo većeg problema s kojim smo suočeni u Indijskom oceanu, a to je globalizacija organiziranog kriminala. Istraga je u tijeku», poručio je Rondos.

Vođa Atalante, antipiratske misije EU-a, britanski admiral Duncan L. Potts izjavio je kako pokrenut novi regionalni centar za borbu protiv pirata i zaštitu čiji su ciljevi financijske aktivnosti pirata na Sejšelima. Admiral Potts je naglasio kako za sada nema saznanja o povezanosti između pirata i talijanske mafije. Koutouzis pak u razgovoru za medije proteklog je tjedna je izjavio kako to europska strana i odgovorni u misiji Atalanta vrlo dobro znaju, ali ne žele ništa poduzeti protiv toga. Potts uzvrača kako je misija uspjela zaustaviti piratske napade na brodove na istočnim obalama Afrike. Pirati su naime u prvoj polovici 2011. godine oteli 28 brodova, dok im je u drugoj polovici prošle godine uspjelo otimanje samo tri broda, te njih pet u tekućoj godini.

Sedam brodova i oko 200 putnika i članova posada nalazi se u rukama pirata. Neki se nalaze u rukama otmičara i više od 18 mjeseci u vrlo teškim uvjetima i u lošem zdravstvenom stanju.

Admiral Potts je promjene objasnio velikim povećanjem stope angažiranja privatnih sigurnosnih poduzeća koje koriste brodovi, pa tako više od polovica od oko 50.000 brodova koji svake godine prođu pored istočnih obala Afrike posjeduje vlastite straže i naoružanu pratnju. Njihove aktivnosti regulirane su prema zakonima zemlje u kojoj su brodovi registrirani, a brodovi najčešće su registrirani u Panami ili Liberiji.

«S brodova se upućuju pucnjevi upozorenja a nakon toga četiri ili pet ciljanih pucnjeva kako bi pokazali da su brodovi naoružani », opisuje Potts.

On nije raspolagao podacima koliko je pirata ubijeno u sukobima s privatnim sigurnosnim kompanijama. Na koncu je naglasio kako misija Atalanta više igra ulogu policije nego vođenja rata te da prema informacijama s kojima raspolaže, snage koje su pod njegovim zapovjedništvom nisu ubile niti jednog jedinog pirata u već tri i pol godine, koliko traje cijela operacija.

Tagovi: somalijski pirati, Somalija, somalijski gusari, talijanska mafija, Balkan, Michel Koutouzis, Camorra, Ndranghetta
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
POTVRDE
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
REYKJAVIK - Island je počeo izdavati prve potvrde o cijepljenju kojima je cilj lakše putovanje onih koji su se zaštitili od covida-19, objavile su u utorak tamošnje vlasti.
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
BEOGRAD – Prigušeno trgovanje i negativno kretanje BELEX indeksa obeležili su dan na domaćem tržištu akcija.
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Oporavak indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen značajno manjim prometom.
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
STAVOVI
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tijekom sastanka vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju u utorak njemački mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE