GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska vlada oživjela je projekt izgradnje mosta između Sicilije i kopna

Talijanska vlada oživjela je projekt izgradnje mosta između Sicilije i kopna
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 10:19
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanska vlada oživjela je ideju o izgradnji mosta između kopna i otoka Sicilije. Vlada premijerke Giorgie Meloni usvojila je u četvrtak dekret o oživljavanju kontroverznog projekta izgradnje velikog mosta vrijednog nekoliko milijardi eura. Uvjerena je da će projekt ojačati poziciju Italije i pomoći u oživljavanju gospodarstva na siromašnijem jugu.

Desna koalicija koju predvodi Meloni smatra da je most, unatoč sumnjama u izvedivost projekta i zabrinutosti oko utjecaja i troškova na okoliš, ključan za jačanje utjecaja Italije u regiji i oživljavanje gospodarstva na siromašnijem jugu zemlje , javlja francuska novinska agencija AFP.

Prema riječima ministra prometa Mattea Salvinija, most dug 3,2 kilometra bit će "perjanica talijanskog inženjerstva".

Ideja o izgradnji mosta nije nova, datira još iz vremena starih Rimljana, no moderni pokušaji pokretanja projekta uvijek su propadali zbog visokih troškova izgradnje i izazova postavljanja konstrukcije između Messine na Siciliji i Reggia Kalabrija u području sklonom potresima, javlja AFP.

Posljednji projekt, koji datira iz 2011. godine, bit će prilagođen "novim tehničkim, sigurnosnim i ekološkim standardima", rekao je Salvini.

Bivši premijer Silvio Berlusconi, čija je vlada prije nekoliko godina snažno poduprla projekt, rekao je u četvrtak da će takav inženjerski pothvat "povezati Siciliju ne samo s Kalabrijom, već s Italijom i cijelom Europom". Izgradnja bi mogla započeti sredinom 2024. godine, rekao je Berlusconi, čija je stranka Naprijed Italija dio vladine koalicije.

Parlament sada ima 60 dana da dekret pretvori u zakon, prenosi AFP.

Trenutno je jedini način da dođete sa Sicilije na kopno trajektom ili avionom. Zagovornici mosta, koji bi također vozio vlakove, kažu da bi to moglo smanjiti zagađenje i uštedjeti vrijeme u prijevozu ljudi i tereta. S druge strane, kritičari smatraju da bi novac bilo puno bolje utrošiti na poboljšanje loše željezničke i cestovne povezanosti Sicilije i Kalabrije.

Kako prenosi AFP, ideje o mostu preko Mesinskog tjesnaca datiraju iz 252. godine pr. n. Kr., kada je rimski konzul Metel prevezao ratne slonove iz Kartage u današnjem Tunisu na kopno na bačvama povezanim u obliku splavi, kako je rimski učenjak Plinije Stariji napisao u svojim spisima.

Tagovi: most između Sicilije i kopna, Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE