GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski turisti ove bi sezone mogli biti ugodno iznenađenje

Talijanski turisti ove bi sezone mogli biti ugodno iznenađenje
VAŽNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 08:59
Autor: SEEbiz / tportal

ZAGREB - Italija je jedno od naših najvažnijih turističkih tržišta. U vrijeme prije korone Talijani su nam donosili gotovo 5,5 milijuna noćenja i oko milijardu eura prihoda. Lani su brojke bile daleko skromnije te nisu dosegle ni 30 posto od onih iz 2019.

Hoće li nam se Talijani vratiti ove godine, tportal je razgovarao s Vivianom Vukelić, direktoricom predstavništva HTZ-a u Italiji.

Tijekom lipnja, prema podacima HTZ-a, s talijanskog tržišta zabilježili smo 34.247 dolazaka i 156.321 noćenje, što je šest posto više dolazaka i 22 posto više noćenja u odnosu na lipanj 2020. Ako promatramo prvih nekoliko dana srpnja, tad imamo 16.161 dolazak i 83.591 noćenje, što je dva posto više u odnosu na 2020.

- Najveći se interes iskazuje za nautiku, kampove, zdravstveni turizam, otoke, ali i regije kao što su Istra, Kvarner, Zagreb i Dalmacija. Zasad bilježimo 50-ak telefonskih poziva dnevno, a puno upita stiže i putem maila. Talijani najviše pitaju za pravila ulaska u Hrvatsku, je li je dovoljna samo jedna doza cjepiva za ulazak, moraju li djeca imati negativan test, mogu li slobodno proći kroz Sloveniju pri dolasku u Hrvatsku, gdje mogu u Hrvatskoj napraviti testove za povratak u Italiju, treba li prevoditi dokumente i potvrde potrebne za prelaske granica i sl.’, rekla je za tportal Vukelić.

Tradicionalno udarni dani u kojima u Hrvatsku dolazi najviše talijanskih turista početak je kolovoza. Tad kreće njihov ferragosto, period u kojem najveći broj Talijana uzima godišnji odmor. Kakav nas ferragosto očekuje ove godine?

- Talijansko tržište karakteriziraju individualnost i last minute rezervacije, zbog čega je i u normalnim tržišnim okolnostima teško unaprijed predviđati trendove s ovog tržišta, a navedeno je dodatno otežano uslijed pandemije koronavirusa koja je snažno utjecala na talijansko gospodarstvo, odnosno na mogućnost stanovništva da putuje u inozemstvo. Oporavak s ovog tržišta ići će sporije s obzirom na posljedice pandemije, a moramo uzeti u obzir i to da se Italija otvorila za putovanja tek krajem svibnja. Ove godine svakako će se čekati do samog kraja. Talijana će zasigurno biti, sigurno ne onoliko koliko smo navikli u normalnim okolnostima, ali sam sigurna da će njihov broj kontinuirano rasti. Da bismo u tome bili što uspješniji, treba voditi računa o fleksibilnosti, brzim reakcijama, prilagodbama te naravno sigurnosti jer su to parametri koje Talijani najviše uzimaju u obzir prilikom donošenja odluke o putovanjima’, istaknula je Vukelić.

Dodaje da je Talijanima izuzetno važna povoljna epidemiološka slika zemlje u koju putuju, ali isto tako jasna pravila i uvjeti za ulazak i izlazak iz zemlje u kojoj se odmaraju.

- Stječe se dojam da su Talijani umorni od stalnih ograničenja (imali su brojne mjere u svojoj zemlji) i žele se odmoriti. U Hrvatskoj svaki gost može pronaći kutak za sebe, odnosno može se distancirati, što je izuzetno važno u doba pandemije. Na nama je da ne iznevjerimo očekivanja te da ih opravdamo u smislu da budemo odgovorni i zajednički doprinesemo realizaciji ove izazovne turističke sezone. Bit će veći interes za putovanja u manjim grupama i proizvode koji omogućavaju socijalno distanciranje, poput nautike, kampinga, odmora na otocima. Vjerujem do će ove pandemijske promjene biti uvod u promjene motiva dolaska u neku destinaciju, kao i mogućnost pojedinim destinacijama da repozicioniraju svoju turističku ponudu’, zaključila je Vukelić.

Tagovi: talijanski turisti, hrvatski turizam, Viviana Vukelić, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE