GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankersko tržište: Ova godina bit će teška, ali budućnost nosi pozitivnija kretanja

Tankersko tržište: Ova godina bit će teška, ali budućnost nosi pozitivnija kretanja
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Godine 2020. tankersko tržište doživjelo je najekstremnije razdoblje nestabilnosti u mnogo godina.

Tijekom prvog polugodišta, stope najma MR-a porasle su na rekordno visoke, da bi u drugoj polovici naglo pale na nove najniže razine jer je pandemija utjecala na potražnju za naftom i količinu tereta.

Prošla je godina bila vrlo izazovna za većinu industrija jer je pandemija COIVD-19 preokrenula čak i dobro osmišljene i testirane poslovne modele. Isto vrijedi i za tržište tankera. Iako su stope MR tankera doživjele značajan porast u Q2 2020. kada su cijene nafte naglo pale, što je rezultiralo povećanom potražnjom za MR tankerima koji su korišteni kao plutajuća skladišta, situacija u sljedećim kvartalima dramatično se promijenila. Naime, niža potražnja za plutajućim skladištima, zajedno s padom europske potražnje za naftom kao posljedicom pandemije COVID-19, smanjila je potražnju za tankerima, pišu analitičari InterCapitala.

To se može primijetiti kada se promatra kretanje Baltic Clean Tanker Indexa, koji prati stope prijevoza naftnih derivata.

Što očekivati u budućnosti?

Prva polovica 2021. godine ne izgleda obećavajuće jer pandemija ostaje svjetski problem. Međutim, oporavak putničkih i gospodarskih aktivnosti, zajedno s obećavajućim osnovama o kojima ćemo detaljnije raspravljati u nastavku, ukazuje na to da srednjoročni izgledi za tankere ostaju pozitivni.

Knjige narudžbi i dalje su na niskom nivou, što bi moglo dovesti do daljnjeg smanjenja broja dostupnih plovila, budući da je trenutna knjiga narudžbi (u omjeru prema ukupnoj floti) blizu povijesno najnižih razina, samo 6,6% postojeće flote. Imajte na umu da je ovo znatno ispod prosjeka za razdoblje od pet i deset godina.

Dodajući ovome činjenicu da značajan postotak flote puni 15 godina i više, pozitivan je znak za buduće kretanje vozarina. Naime, određeni ključni kupci zapošljavat će samo tankere za proizvode koji su stariji od 15 godina. To ograničava mogućnosti trgovanja starijom tonažom i stvara dvorazinsko tržište na kojem vlasnici razmatraju nastavak prijevoza rafiniranih proizvoda, prebacivanje s proizvoda na sirovine, preradu plovila, skladištenje i otpad. Trenutno postoje 652 broda s tankerima za proizvode koji su stari od 15 do 19 godina i dodatnih 957 brodova koji će napuniti 15 godina tijekom sljedećih pet godina. Sa samo 174 naručena tankera i potencijalom za novu regulativu zaštite okoliša, aktivna flota tankera mogla bi doživjeti kontinuirano smanjenje ponude.

Nadalje, prema IEA, očekuje se da će se svjetska potražnja za naftom povećati za 8% na godišnjoj razini 2021. godine, čak i dostići razinu prije COVID-a krajem 2021. Nakon toga se očekuje rast od 0,85% godišnje do 2030. U međuvremenu se očekuje da će i globalna prerađivačka proizvodnja porasti za 6% u odnosu na isto razdoblje ove godine, što će povećati količinu tereta.

Potražnja bi trebala ostati podržana stalnim trendom selidbe rafinerija, jer manje rafinerije ustupaju mjesto novim rafinerijama izvozno orijentiranim velikim razmjerama. Naime, 1,9 milijuna barela dnevno rafinerijskog kapaciteta zatvoreno je 2020. godine (u Europi, Americi, Japanu, Filipinima i Australiji), dok će 5,8 milijuna barela dnevno novih kapaciteta biti na mreži između kraja 2020. i 2024. godine na Bliskom Istoku i u Kini, prema Ardmoreu.

Konačno, dok gledamo povoljne fundamente koje su na sceni već nekoliko godina, ne smijemo zaboraviti na izazove i poteškoće koje predstavlja tekuća pandemija. Stoga ćemo budno pratiti proces cijepljenja i potencijalno popuštanje epidemioloških mjera nametnutih u cijelom svijetu.

Tagovi: tankeri, tržište tankera, vozarine, Baltic Clean Tanker Index, rafinerije, nafta, brodarsko tržište, istjecanje nafte, nafta, ekološka katastrofa, Deepwater Horizon
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE