GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje nastavku rasta tehnološkog sektora.

Dow Jones ojačao je 46 bodova ili 0,17 posto, na 27.739 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,32 posto, na 3.385 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na rekordna 11.264 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi pali jer su ulagače razočarali slabi makroekonomski pokazatelji, koji su potvrdili nedavna Fedova upozorenja da će oporavak gospodarstva biti dug.

Tako je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima ponovno, neočekivano bio veći od milijun, nakon što je tjedan dana prije pao ispod te razine prvi put nakon izbijanja pandemije.

Fedovo izvješće pokazalo je, pak, da je indeks poslovnih aktivnosti u kolovozu bio slabiji nego što se očekivalo.

Ipak, kasnije su indeksi nadoknadili početne gubitke, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft.

Tako je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, po 19. put od početka lipnja dosegnuo novu rekordnu razinu.

Unatoč naznakama sporog oporavka gospodarstva od duboke recesije i nepopustljivom širenju koronavirusa u SAD-u, i S&P 500 indeks nadoknadio je sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreće se blizu rekordnih razina.

Takav brz oporavak indeksa zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više tisuća milijardi dolara.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju dvojbe je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

„Ulagači zanemaruju trenutne gospodarske slabosti i usmjereni su na točku na kojoj će početi oporavak, posebice zahvaljujući Fedovoj podršci kompanijama. Tako je, kako je, bez obzira je li to ispravno ili pogrešno. Ipak, misli da je tržište malo prenategnuto”, kaže Brian Reynolds,strateg u tvrtki Reynolds Strategies.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,61 posto, na 6.013 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,14 posto, na 12.830 bodova, a pariški CAC 1,33 posto, na 4.911 bodova.

Tagovi: Microsoft, Wall Street, S&P 500, NYSE, Apple, Amazon, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE