GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 11:05
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora u SAD-u, a najviše su skočile cijene u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 250 bodova ili 0,99 posto, na 28.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,64 posto, na 3.534 boda, a Nasdaq indeks 2,56 posto, na 11.876 bodova.

Nakon ovog skoka, S&P 500 indeks udaljen je od svoje rekordne razine, dosegnute 2. rujna, samo oko 1 posto, pa je gotovo sasvim nadoknadio 9-postotni gubitak u rujnu.

To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova. S&P 500 indeks informatičkih tehnologija porastao je u prosjeku 2,7 posto.

Pritom je cijena Applea skočila 6,4 posto uoči predstavljanja novog modela iPhonea, dok je dionica Amazon.coma poskupila 4,8, Alphabeta 3,6, a Microsofta 2,6 posto.

„Tehnološki divovi su ponovno predvodnici na tržištu, podržani činjenicom da se gospodarstvo nastavlja oporavljati”, kaže Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.


Ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a najviše se očekuje upravo od tehnološkog sektora, kojemu koronakriza nije osjetnije naštetila, a na neke je kompanije utjecala čak i pozitivno.

No, ukupni rezultati vjerojatno neće biti impresivni. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Očekuje se pad zarada, no vjerujem da će ulagači reći: 'Da, ali ljestvica je postavljena tako nisko da će zarade u trećem tromjesečju nadmašiti očekivanja kao što je to bilo i u drugom kvartalu'”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres prihvatiti barem neke poticajne mjere za pomoć gospodarstvu, s obzirom da se Bijela kuća i demokrati u Zastupničkom domu ne uspijevaju dogovoriti oko cjelovitog paketa poticaja.

„Čini se da administracija želi dogovor prije izbora. Sada je na republikanskom Senatu da odluči o tome koliko bi mogli iznositi poticaji”, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Dodaje i da se tržište navikava na to da bi demokratski kandidat Joe Biden mogao zasjesti u Bijelu kuću, s obzirom da ankete pokazuju da u predsjedničkoj utrci ima znatnu prednost pred Trumpom.

Mnogi ulagači smatraju da bi Biden mogao povećati poreze, pa se mjesecima vjerovalo da je Donald Trump, koji je smanjio poreze, bolji izbor za tržište dionica.

No, kako rastu očekivanja da će Biden pobijediti, investitori ukazuju na potencijalne koristi od njegove vlasti, kao što su povećana ulaganja u infrastrukturu i manje nesigurnosti zbog trgovinskih sukoba.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 6.001 bod, no frankfurtski DAX porastao je 0,67 posto, na 13.138 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 4.979 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE