GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

The Economist: Google možda nešto i plati, ali dnevne novine moraju promijeniti poslovni model

The Economist: Google možda nešto i plati, ali dnevne novine moraju promijeniti poslovni model
BUDUĆNOST MEDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2012 / 11:11
Autor: SEEbiz / The Economist / RSE
LONDON - S obzirom da su dnevne novine u sve većim problemima, mnogi lobiraju kod političara da donesu zakon koji će natjerati Google da plati za vijesti koje objavljuje.
Rupert Murdoch je 2009. godine nazvao Google i ostale pretraživače „kleptomanima koji samo gutaju sadržaje“. Sada dnevne novine koje imaju sve manje novčanih sredstava namjeravaju izvršiti pravni pritisak na pretraživače koje smatraju parazirskim sakupljačima vijesti.

Njemački političari razmatraju donošenje zakona kojim bi se zaštitila autorskih prava izvadaka iz novinskih članaka koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja, čime bi se omogućilo izdavačima da ih naplate.

Google je glavna meta. Izvršni direktori mnogih njemačkih dnevnih novina kažu da Google zarađuje od prikazivanja njihovih članaka u rezultatima pretraživanja na svom sakupljaču vijesti Google News. Sličan zakon je predložen i u Italiji. Francuske novine žele isto. Predsjednik Francois Hollande je 29. listopada je upozorio Erica Schmidta, predsjednika Googlea da će, ukoliko zahtjevi francuskih novina ne budu ispunjeni do kraja godine, Francuska donijeti zakon sličan onom u Njemačkoj. Austrijski i švicarski izdavači razmišljaju na isti način.

Odavanje naslova i prve rečenice članka navodno odvraća čitatelje da kliknu na stranicu novina kako bi pročitali cijelu priču. Kritičari također tvrde da čak i uz pomoć kratkih isječaka iz članaka Google može zaraditi od reklama koje stavljaju odmah uz njih.

Međutim, koristi imaju i oni drugi. Iz Googlea kažu da mjesečno usmjere četiri milijuna klikova na web stranice dnevnih novina, s obzirom da gotovo tri četvrtine korisnika želi pročitati cijeli članak. Isto tako, novine mogu označiti svoje stranice kako se one ne bi pojavljivale na Google News.

Njemački zastupnici će ovog mjeseca raspravljati o donošenju spomenutog zakona koji bi mogao stupiti na snagu u proljeće. Novine će do tada vjerojatno udružiti snage i oformiti društvo za prikupljanje naknada, isto kao što muzička industrija prikuplja autorske naknade od pjesama.

Iz Googla kažu da bi plaćanje članaka moglo „ugroziti njihovo postojanje“. No najvjerojatniji ishod će biti uklanjane sadržaja novinskih stranica u pomenutim državama. Čak i Murdoch koji je uklonio sadržaj svojih novina s Google pretraživača još 2010. godine je u rujnu odlučio da se naslovi i najave članaka trebaju pojavljivati.

Google News nema univerzalni značaj. U listopadu se više od 150 brazilskih novina isključilo iz njega (iako se njihovi članci još uvijek pojavljuju u Googleovoj glavnoj tražilici), tražeći da budu plaćeni za svoj rad. Promet je pao za samo pet posto.
​​
Novine također tvrde da je zakon o autorskim pravima na njihovoj strani. Američki zakoni su mnogo manje strogi od većine europskih te se korištenje određenih materijala iz članaka smatra „dozvoljenom upotrebom“. Međutim, u Belgiji je nekoliko dnevnih novina tužilo Google za kršenje autorskih prava i dobili su spor. Kompanija se žalila na odluku, ali je vrlo vjerojatno da će morati platiti odštetu.

Stvarni problem u svemu tome je pad tradicionalnih medija. U Francuskoj nijedne dnevne novine više nisu profitabilne, bez obzira što dobivaju 1.2 milijarde eura direktnih i indirektnih državnih subvencija, kako navodi Olivier Fleurot, šef firme za komunikacije MSL Group i bivši izvršni direktor Financial Timesa, djelomičnog vlasnika The Economista.

Teško da se Google može okriviti za recesiju, za smanjen broj čitatelja i prihoda od oglašavanja. Online oglašavanje nije nadoknadilo gubitak prihoda od printanih oglasa u novinama. Zarada od novinskog oglašavanja je u 2011. godini iznosila 76 milijardi dolara, što je 41 posto manje nego 2007, kako navodi Svjetska novinska asocijacija.

Čak i ako neke zemlje natjeraju Google da plati za korištenje naslova i isječaka iz članaka, teško da će to zakrpati rupe u njihovim prihodima ili ubrzati njihovo restrukturiranje. Jan Malinowski, ekpert za medije pri Vijeću Europe kaže da je natjerati Google da plaća za članke isto kao i „pokušati zabraniti Guttenbergovu tiskaru kako bi se zaštitili pisari“.

Pravni pritisak se u svakom slučaju može nadići promjenom modela poslovanja. Novine uglavnom izbjegavaju naplaćivati korisnicima čitanje članaka, u nadi da će se povećati broj posjetitelja njihovih web stranica. Međutim, misliti znači mijenjati.

Mnoge brazilske dnevne novine koje su se isključile s Google Newsa će se od iduće godine plaćati, rekao je Carlos Fernando Lindenberg Neto, predsjednik Brazilske novinske asocijacije.

Novi poslovni model se sada zasniva na umjerenim naknadama za korištenje web stranica: nekoliko besplatnih članaka ima za cilj da privuče čitatelje, ali ako žele pročitati više, moraju platiti. Takav model, između ostalih koriste The Economist i New York Times. Ove godine su naknade u Americi udvostručene. Ostale kompanije se udružuju kako bi naplaćivale pristup. Slovačka firma Piano Media, omogućava korisnicima pristup na nekoliko web stranica, TV kanala i radio postaja u određenoj državi za jedinstvenu pretplatu. Firma plaća izdavačima onoliko koliko vremena korisnik provede na njihovoj stranici. Ovakve ideje bi mogle biti efikasnije nego nadati se čeku od Googlea.
Tagovi: Google, The Economist, Financial Times, internet, online mediji, digitalni mediji, Google News, Rupert Murdoch, Piano Media
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE