GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je Fondu branitelja sugerirao da MOL-u proda udjel u Ini?

Tko je Fondu branitelja sugerirao da MOL-u proda udjel u Ini?
POVIJESNE ISTINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2016 / 20:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao pitanje svih pitanja, ovih se danaa ponovno nameće dilema tko je Fondu hrvatskih branitelja prije osam godina sugerirao da 7 posto udjela u Ini mađarskom MOL-u po cijeni od 2.800 kuna za dionicu.

Upravni odbor kojem je tada na čelu, kao ministrica branitelja, bila Jadranka Kosor odlučio je na javnoj ponudi prodati MOL-u svih sedam posto dionica Ine koje su se nalazile u Fondu.    

- Rekli smo da ćemo donijeti odluku koja će biti najbolja za branitelje. Napravljene su široke konzulatacije i ovo je naša jednoglasna odluka, objasnila je 1. listopada 2008. Jadranka Kosor novinarima zašto je upravni odbor Fonda na svojoj sjednici donio odluku o prodaji dionica mađarskoj naftnoj kompaniji. 

Nakon što je provedena ta transakcija MOL je došao u posjed 47,26 posto Ine, dok je država pala na 44,84 posto. Mađari su sukladno tome istaknuli zahtjev za većinskim upravljačkim pravima u Ini, na što je na koncu pregovora Vlada Ive Sanadera i pristala. 

Kako je zapravo došlo do te odluke? Na suđenju Ivi Sanaderu  Damir Polančec je  svjedočio da je bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a  naredio Jadranki Kosor da proda Inine dionice kojima je raspolagao Fond hrvatskih branitelja kojemu je ona u to vrijeme bila na čelu. Nakon što je pušten iz zatvora Polančec tvrdi da mu je to ispričala Jadranka Kosor. A Slavko Linić je optužio upravo Jadranku Kosor kao najodgovorniju što je sedam posto dionice Ine iz Fonda hrvatskih branitelja prodano MOL-u te toj kompaniji prepuštena upravljačka prava u Ini.

Ponuda od 2.800,00 kuna predstavljala je premiju od 8,8% na minimalnu cijenu od 2.573,34 kuna za preuzimanje. Sukladno zakonu, cijena u ponudi za preuzimanje ne može biti niža od najviše cijene po kojoj je ponuditelj stekao dionice u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze; ili cijena u ponudi ne smije biti niža od prosječne ponderirane cijene ostvarene na Zagrebačkoj burzi u zadnjih tri mjeseca prije stjecanja obveze za preuzimanje. Prve reakcije među malim ulagačima na MOL-ovu ponudu su bile negativne, većina smatra da je ponuda 'sramotno niska' za kontrolni paket. Cijena od 3.000 smatrala se kao 'fer' ponuda. Reakcije institucionalnih investitora bile su slične, niska ponuda, pogotovo kad se cijena dionice kretala znatno iznad 2.800 kuna u zadnjih mjesec dana. 

Zašto je MOL trebao povećati svoju ponudu? Kroz preuzimanje Ine, MOL je proširio svoje maloprodajno tržište u regiji, koje uključuje Mađarsku i Slovačku, i na Hrvatsku, pisali su svojedobno analitičari Ilirike. MOL je 2008. imao oko 1.000 benzinskih postaja, a s Ininih 474 broj benzinskih postaja se povećava za 48%. 

A sada dio priče koji se (još?) nije realizirao. Do 2011. INA je planirala ulagati 900 milijuna dolara u modernizaciju svoje dvije rafinerije u Rijeci i Sisku. Nakon modernizacije, riječka i sisačka rafinerija biti će jedna od modernijih i najučinkovitijih rafinerija za preradu nafte. S preuzimanjem Ine, MOL je trebao dobiti dvije 'nove' rafinerije koje će znatno povećati svoje kapacitete za preradu nafte. MOL ima tri rafinerije, u Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji. 

Kao jedini koncesionar u Hrvatskoj, MOL će imati preko Ine pristup na plin i naftne rezerve u Hrvatskoj, također i sve projekte u inozemstvu vezane za istraživanje i proizvodnju.

I za kraj neka od imena važnih za ovu priču. U Upravnom odboru Fonda kojim je tada upravljao Erste invest, investicijsko društvo Erste banke, sjedili su brojni istaknuti HDZ-ovci. Predsjednica Upravnog odbora bila je Jadranka Kosor, a članovi koji su jednoglasno odlučili o prodaji dionica Ine su Josip Đakić, Petar Lovrić, Đuro Dečak, Tomislav Merčep, Miljenko Pavlaković i Ivan Posilović. Iako je Fondom upravljao Erste invest, sve odluke je odobravao Upravni odbor. 

Tagovi: Fond branitelja, Ina, MOL, Damir Polančec, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Erste Invest
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi stagnirali uz različite predznake, a u fokusu investitora bila je dionica Podravke, koja je jedina bilježila milijunski promet.
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
FOREX
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema košarici drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, pred nove podatke iz američkog gospodarstva koje investitori čekaju radi daljnjih smjernica u vezi početka zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika
TRGOVINA
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika

ZAGREB - U djelatnosti trgovine u 2020. godini poslovalo je 28.615 poduzetnika, koji su zapošljavali 192.367 radnika, a ostvarili su prihode veće od 260 milijardi kuna, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina) o poslovanju poduzetnika u trgovini na veliko i malo u razdoblju 2004.-2009.-2014.-2020.

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje jučerašnjem snažnom skoku indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i usporavanje oporavka gospodarstava.
Wall Street skočio više od 1,5 posto
SKOK
Wall Street skočio više od 1,5 posto
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1,5 posto, najviše u više mjeseci, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i popuštanju strahovanja od inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE