GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko osim Pivca kupuje dionice Podravke?

Tko osim Pivca kupuje dionice Podravke?
VELIKI INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 20:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dionica Podravke je u petak prije devet dana u jutarnjim satima dosegnula cijenu od 724 kune, što je do sada najveća njezina vrijednost u posljednjih petnaestak godina.

U taj petak je ova dionica ostvarila promet 10,9 milijuna kuna. U četvrtak prije deseta dana njezin je promet također premašio 10 milijuna kuna. Podsjetimo, dionica Podravke 15. rujna vrijedila je 596 kuna a 600 kuna je dosegla 16. rujna.

Od tada je započeo njezin najprije blaži a potom i značajniji rast. Ovaj tjedan donosi korekciju cijene dionice Podravke i obilježili su ga punom manji prometi. U ponedjeljak pje promet iznodsio 3,75 milijuna kuna a dionica je vrijedila 650 kuna dok je u utorak promet iznosio 1,9 milijuna kuna a dan je zaključen sa cijenom od 650 kuna. U ovaj petak je zabilježen daljni pad prometa i daljnja korekcija cijene dionice Podravke. Promet u petak iznosio je nešto iznad 560 tisuća kuna a dionica se zaustavila na 634 kune, piše Jutarnji list.

Znač, i da je nakon intenzivnijeg šopinga Mesne industrije braće Pivac koji su do prošlog tjedna kupovali dionice Podravke, da je ova možda najatraktivnija hrvatska kompanija za preuzimanje dospjela u središte interesa još nekih ulagača. Najizglednije je da se za dionice zainteresirao veći broj investitora kojima su se aktivnosti Mesne industrije braće Pivac podsjetile na njihovo preuzimanje Kraša, pa su odlučili zaraditi na dionici Podravke. Međutim, i više je nego očito da je Mesna industrija braća Pivac nakon porasta cijene dionice Podravke prestala kupovati prije 12 ili 13 dana.

Zaustavili su se na 3,18 posto udjela u Podravci. A dionicu Podravke kupuju skoro godinu dana. Moguće je da će je nastaviti kupovati kada se cijena korigira jer za to imaju mogućnost. Uostalom, i dionice Kraša su strpljivo kupovali gotovo 12 godina. Kupovanje na burzi je najtransparentniji način kupovanja udjela u nekoj kompaniji. Urušavanje, a potom spašavanja neke kompanije, čemu smo više puta svjedočili u Hrvatskoj, nije poželjan model preuzimanja.

Zato svi oni koji očekuju da će vlasnici Mesne industrije braća Pivac srljati i pošto poto kupovati dionice po bilo kojoj cijeni očito ne poznaju njihov način poslovanja. Radi se o opreznim ulagačima koji u vođenju kompanije smanjuju rizike na minimum i koji odlično poznaju proizvodnju i sve ove godine ih odgovorno i promišljeno vode. Kompanije iz Grupe Pivac karakterizira održivo poslovanje i niska zaduženost. Na taj način treba gledati i njihovu ulogu u Podravci. Dionicu te tvrtke su očito smatrali dobrom i podcijenjenom. Tome treba poridodati i situaciji na tržištu kapitala kada je kapital nikada nije bio jeftiniji.

Uglavnom, vlasnici Grupe Pivac imaju velike planove sa svojim kompanijama na koje su i fokusirani. U tijeku su velike investicije u poslovnoj zoni Ravča. Nakon što je završena investicija vrijednae oko 17 milijuna eura u novi pogon, odmah je krenula njihova druga investicija u pogon vrijedna 35 milijuna eura čiji dovršetak je planiran u svibnju sljedeće godine. U tijeku su i značajne investicije u PPK i Vajdi. I, naravno, da kao vlasnici više od polovice dionica Kraša očekuju podizanje profitabilnosti i razvojni iskorak najveće hrvatske konditorske kompanije. U situaciji kada bi upravo vlasnici Grupe Pivac preuzeli Podravku, na ovim prostorima bi nastao prehrambeni gigant.

Većinu dionica Podravke prodaju mirovinski fondovi koji su imali oko 51 posto dionica Podravke. Najprije je određen broj dionica prodao Erste plavi mirovinski fondovi a onda dio svojih dionica prodao AZ mirovinski fond. I ovaj tjedan su mirovinci prodali nešto dionica. Koji je razloga da ih prodaju teško je reći. Ne moraju baš svi prodavati dionice na vrhuncu cijene a vrhunac se postiže u trenutku preuzimanja. Moguće je da su mirovinci zadovoljni zaradom jer su dionice kupili po 300 kuna za vrijeme dokapitalizacij pa zato prodaju dio svojih dionica. Međutim, nije neka tajna da baš uvijek i nisu bili zadovoljni svojim udjelom u odlučivanju.

Nakon smrti Marina Pucara mirovinci su htjeli Davora Doku na čelu Podravke, sindikati i lokalni političari te poslovna zajednica Gorana Markulina dok je politika bila sklona da to bude Martina Dalić, a spominjalo se čak da je politika sklona da to bude i Luka Burilović, inače, zamjenik predsjednika nadzornog odbora Podravke. Menadžer jednog inozemnog fonda, koji je aktivan i uspješan na ovim naši prostorima, kaže da bi njemu osobno da je na mjestu čelnika mirovinskih fondova smetalo to da nemaju predstavnike u nadzornom odboru a imaju 51 posto udjela. A što se tiče Podravke i ovaj menadžer smatra da je njezina cijena dionice podcijenjena.

Tagovi: Podravka, Ivica Pivac, AZ mirovinski fondovi, Mesna industrija braća Pivac, Erste plavi
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači oprezni
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, unatoč novim rekordima na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači oprezni zbog visoke inflacije i skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka u svijetu.
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no trgovalo se oprezno uoči objava kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko tehnoloških divova.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, Valamar u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi stagnirali, uz nešto manji promet nego dan ranije, a najviše se trgovalo dionicama Valamar Rivijere i Atlantske plovidbe.
Danski špediterski div očekuje dugotrajne probleme na tržištu prijevoza
OČEKIVANJA
Danski špediterski div očekuje dugotrajne probleme na tržištu prijevoza
KOPENHAGEN - Kaos na tržištu zračnog i pomorskog prijevoza robe trajat će još "jako, jako dugo" i vozarine će ostati iznimno visoke, procijenio je u utorak danski špediter DSV.
Dolarov indeks stabilan pred ovotjedne sjednice središnjih banaka
FOREX
Dolarov indeks stabilan pred ovotjedne sjednice središnjih banaka
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, pred ovotjedne sjednice vodećih središnjih banaka koje investitori čekaju radi daljnjih smjernica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE