GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević otkrio kako će se organizirati Advent

Tomašević otkrio kako će se organizirati Advent
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2021 / 19:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je u četvrtak prihvatila zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju građana koji su pogođeni potresom, a njome se u gradske stanove planira smjestiti 50-ak obitelji iz hostela Arena koji nemaju odgovarajući smještaj.

“Dio građana pogođenih potresom bio je privremeno smješten prvo u studentski dom, a nakon toga u hostelu Arena, pojavila se potreba u cilju ostvarenja humanijih uvjeta stanovanja, da se urede uvjeti i mjerila za njihovo privremeno stambeno zbrinjavaje”, kazao je v.d. pročelnik Gradskog ureda za stambeno zbrinjavanje i upravljanje imovinom Željko Matijašec.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ranije je izjavio kako se tom odlukom želi privremeno stambeno zbrinuti oko 50 obitelji smještenih u hostelu Arena i u kontejnerima.

Zaključkom se uređuje pravo na privremeno stambeno zbrinjavanje u gradskim stanovima, koje će imati vlasnici stana ili kuće, njihovi srodnika u pravoj liniji, zaštićenih najmoprimaca te članova njihovih obitelji čije su kuće ili stanovi nakon potresa 22. ožujka ili 29. prosinca 2020. dobili narančastu ili crvenu naljepnicu, odnosno oznake neuporabljivo i privremeno neuporabljivo, ako se nalaze u teškom socijalnom položaju.

Uvjet za dodjelu gradskog stana jest da ukupno prosječno mjesečno primanje u 2020 godini, ne prelazi 50 posto neto plaće u Zagrebu te godine.

Za dodjelu prava na korištenje stanova raspisat će se javni poziv i imenovati povjerenstvo.

Odluka će se donijeti na temelju bodova, a korisnici stanova najamninu će plaćati prema iznosu zaštićene najamnine ili najamnine koja je propisana za gradski stan, ovisno o visini primanja.

Skupštinska većina donijela je i odluku o promjeni uvjeta zakupa i korištenja površina javne namjene, kojom se ukida mogućnost podzakupa javnih površina te uvodi javni natječaj tijekom Adventa i uskršnjih praznika.

Odlukom zagrebačkog gradonačelnika, sastavni dio odluke postao je i amandman kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a, prema kojemu će Povjerenstvo za dodjelu javnih površina, odbiti ponudu ako bi njezinim prihvaćenjem fizička osoba ili obrtnik stekao više od 25 posto lokacije odnosno mjesta koje se daje u zakup.

Odgovarajući na pitanje zastupnika, Tomašević je kazao da se ovom odlukom propisuje jasna zabrana podzakupa, što znači da će se to kontrolirati.

Dodao je da jedan od velikih izazova za Advent ostaje činjenica da su organizatori programa davali u podzakup javne površine kako bi financirali svoj program, no da su neki to zlorabili.

“Od sada moramo naći način kako da se dešava program, ugostitelji i obrtnici više nisu ti koji ga financiraju. To je izazov”, kazao je Tomašević i najavio kako će se javni natječaj za adventske lokacije biti objavljen početkom listopada.

Skupština je izglasala zaključak prema kojemu se odobrava dodjela novčane pomoći za štete na osobnim automobilima, koji su oštećeni u potresima na javnim površinama.

Novčana pomoć će se odobriti u iznosu od 20 posto od procijenjene štete osiguravatelja, ali ne više od 7500 kuna.

Fotografija: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: Tomislav Tomašević, Advent
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE