GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini porasle 0,7%

Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini porasle 0,7%
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2015 / 14:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema Indeksu cijena nekretnina koje izrađuje Centar Nekretnina, tražene cijene nekretnina, na mjesečnoj razini više su za 0,7%, dok su u odnosu na godinu ranije gotovo iste (- 0,2%).

Važno je napomenuti da je indeks i dalje ispod razine 2006. godine.  U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu.

Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u siječnju 2015. više su za 0,6% u odnosu na prosinac 2014. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici gotovo su identične onima u siječnju 2014. (-0,1%). Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u siječnju iznosila je 1.565 eura/m2, što je 0,2% više u odnosu na prosinac prošle godine, a 0,3% više u odnosu na siječanj 2014. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od  2.031 euro/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 1.934 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u siječnju iznosi 1.125 eura/m2. Uz Podsused, Sesvete su ujedno i jedina četvrt u kojoj nije došlo do porasta prosječne tražene cijene stanova u zadnjih godinu dana.  

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu u laganom su padu (-0,3%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2014. cijene su više za 0,7%.  Tražena cijena kuća na Jadranu, u siječnju je iznosila 1.544 eura/m2 što je 0,7% više nego prethodnog mjeseca, a 0,6% manje u odnosu na siječanj 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na prosinac 2014. veća je za 0,6%, dok je na godišnjoj razini viša za tek 0,1% i iznosi 2.035 eura/m2. Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su očekivano, najviše cijene nekretnina te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u siječnju iznosila je 2.637 eura/m2. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.735 eura/m2 te Zadarskoj županiji s 1.741 euro/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na prosinac 2014. je viša za 0,8% i iznosi 1.587 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 0,5%. Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na prosinac 2014. godine gotovo identična (-0,1%) i iznosila je 2.172 eura/m2.  U Rijeci je prosječna tražena cijena nekretnine u siječnju iznosila 1.510 eura/m2, što je 0,9% više nego u prosincu 2014., dok je u Zadru iznosila 1.840 eura/m2, odnosno 0,7% manje u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tržište nekretnjina, tražene cijene nekretnina, Zagreb, Jadran, Medveščak, Centar, Dubrovnik, Rijeka, Zadar
PROČITAJ I OVO
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
RAST
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
SARAJEVO - Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi porasla je danas 10 posto vinuvši se na najveći nivo u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE