GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tražene cijene nekretnina stagniraju i u Zagrebu i na Jadranu

Tražene cijene nekretnina stagniraju i u Zagrebu i na Jadranu
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2015 / 11:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini nisu se značajno mijenjale (-0,1%) dok su na godišnjoj razini tek nešto više (0,2%), piše CentarNekretnina.

U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu, u odnosu na prošli mjesec gotovo da stagniraju, baš kao i na Jadranu.

Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u svibnju 2015. nisu se jako mijenjale u odnosu na travanj; niže su za tek 0,1%. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 0,9% u odnosu na svibanj 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u svibnju iznosila je 1.579 eura/m2, što je jednako kao i u travnju, dok su 1,2% više u odnosu na svibanj 2014. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je u gradskim četvrtima Maksimir, Trešnjevka-sjever te Podsused. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.021 euro/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 1.927 eura/m2.  Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u svibnju iznosi  1.094 eura/m2.  
 
Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-0,7%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj cijene su više, ali za svega 0,2%.  Tražena cijena kuća na Jadranu, u svibnju je iznosila 1.554 eura/m2 što je 0,6% više nego prethodnog mjeseca, a 0,3% više u odnosu na svibanj 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na travanj nije se mijenjala, dok je na godišnjoj razini niža za 0,5% i iznosi 1.993 eura/m2.
Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u svibnju je iznosila 2.567 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.186 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u svibnju iznosila 2.169 eura/m2.

S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.703 eura/m2 te Šibensko-kninskoj županiji s 1.768 eura/m2. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na travanj niža je za 1,1% i iznosi 1.551 euro/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 2,2%.

Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na travanj viša za 0,4% i iznosi 2.191 euro/m2.

U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u svibnju iznosila 1.460 eura/m2, što je 0,8% niže nego u travnju, dok je u Zadru iznosila 1.935 eura/m2, odnosno 1,6% niže u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tražene cijene nekretnina, tržište nekretnina, Zagreb, Jadran
PROČITAJ I OVO
Francuska i Rusija rješavaju spor oko šampanjca
SPOROVI
Francuska i Rusija rješavaju spor oko šampanjca
PARIZ - Francuska i Rusija dogovorile su rad na rješavanju spora oko novog ruskog zakona koji zahtijeva od francuskih proizvođača šampanjca da svoje boce označe kao pjenušavo vino, priopćilo je francusko Ministarstvo pravosuđa.
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u tjednu ojačao pet posto
NEW YORK - Čini se da trenutno kriptovalute pružaju svojevrsno utočište od inflacije.
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka početi ukidati monetarne poticaje gospodarstvu do kraja godine.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je stagnaciju indeksa, ali i značajno bolji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE