GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tražene cijene nekretnina u godini veće 3,8%

Tražene cijene nekretnina u godini veće 3,8%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2015 / 11:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema Indeksu cijena nekretnina kojeg izrađuje Centar Nekretnina, tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini rastu za 0,2%, dok su na godišnjoj razini više 3,8%.
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina i na Jadranu i u Zagrebu rastu u odnosu na prethodni mjesec, ali u Zagrebu rastu više.

Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u listopadu 2015. u odnosu na rujan više su za 0,4%. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 4,9% u odnosu na listopad 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u listopadu iznosila je 1.604 eura/m2, što je isto kao i u rujnu te 2,3% više u odnosu na listopad 2014. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su rasle u većini gradskih četvrti. Najveći porast zabilježile su cijene na Gornjem Gradu – Medveščaku, (3,8%) te u centru (3,1%). Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.113 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 2.011 eura/m2. Najniže cijene stanova i dalje su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u listopadu iznosi 1.103 eura/m2.

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu narasle su za 2,3%. Na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan cijene su više za tek 0,1%. Tražena cijena kuća na Jadranu, u listopadu je iznosila 1.614 eura/m2 što je isto kao i prethodnog mjeseca, a 4,1% više u odnosu na listopad 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na rujan viša je za 0,1%, dok je na godišnjoj razini viša za 0,6% i iznosi 2.011 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u listopadu je iznosila 2.579 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.238 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u listopadu iznosila 2.178 eura/m2. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.564 eura/m2 te Istarskoj županiji s 1.718 eura/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na rujan viša je za 0,1% i iznosi 1.651 euro/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova viša je za 2,1%.

Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu u odnosu na rujan viša je za 1,1%% te iznosi 2.247 eura/m2.

U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u listopadu iznosila 1.490 eura/m2, što je isto kao i prethodni mjesec, dok je u Zadru iznosila 2.056 eura/m2, odnosno 1,2% više u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tražene cijene nekretnina, cijene nekretnina, tržište nekretnina, Centar Nekretnina
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka početi ukidati monetarne poticaje gospodarstvu do kraja godine.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je stagnaciju indeksa, ali i značajno bolji promet.
Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
Brodari postaju sjajna oklada
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi stagnirali uz nastavak nešto većeg prometa kao i dan ranije, pri čemu je ponovno u fokusu investitora bila dionica Podravke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE