GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada

Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 22:47
Autor: SEEbiz / Financial Times
NEW YORK - Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu.

Investitori su očito skloniji spekulativnijim klasama imovine. Uspoaravnje volumena trgovine dionicama posebno je bilo vidljivo u travnju nakon što je početak godine donio ludilo u trgovini "meme" dionicama popout GameStopa i AMC-a, piše Financial Times.

Trgovanje na glavnim kripto burzama poraslo je na 1,7 milijardi USD prošlog mjeseca, sa 1,2 milijarde USD u ožujku i manje od 100 milijardi USD u travnju 2020. godine, prema podacima CryptoComparea koje je prikupio The Block Crypto.

Aktivnost se također pojačala u nekim kripto derivatima. Količina trgovanja etherovim terminskim ugovorima na CME-u, omiljenom alatu mnogih institucionalnih ulagača koji traže izloženost jednom od najpopularnijih digitalnih kovanica, u utorak je dosegla rekord od gotovo 6.500 ugovora u usporedbi s manje od 1.000 iz 1. travnja.

No, još špekulativnija kripto imovina poput dogecoina, koja je započela u šali, a promovirao je poduzetnik Elon Musk, zabilježila posebno nagle skokove potražnje.

Cijena ostalih kovanica, uključujući PancakeSwap i BakeryToken, također je porasla jer je naglo rastao interes za takozvane "alt-coins", žetone manje poznate od bitcoina u industriji.

Suprotno tome, promet američkim dionicama pao je za 27 posto, a aktivnost opcijama dionica pala je za 14 posto u travnju u usporedbi s ožujkom da bi dosegla najniže razine od listopada, prema investicijskoj banci Jefferies.

U Europi je Deutsche Börse objavio da je u travnju iznos trgovanja gotovinom iznosio 147 milijardi eura, u usporedbi s 206 milijardi eura u ožujku. Promet na švicarskoj burzi tijekom mjeseca travnja pao je 20 posto na 1.10 milijardi SFR.

Travanjske količine dionica također su umanjene uskrsnom stankom. Ipak, usporavanje sugerira da investitori postaju iscrpljeni nakon što su mnoga tržišta dionica dosegla niz rekordnih maksimuma, a neki špekulativniji računi traže povrat na drugim tržištima, poput nekretnina i robe.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, ether, GameStop, Wall Street, dogecoin, Deutsche Boerse, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE