GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada

Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 22:47
Autor: SEEbiz / Financial Times
NEW YORK - Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu.

Investitori su očito skloniji spekulativnijim klasama imovine. Uspoaravnje volumena trgovine dionicama posebno je bilo vidljivo u travnju nakon što je početak godine donio ludilo u trgovini "meme" dionicama popout GameStopa i AMC-a, piše Financial Times.

Trgovanje na glavnim kripto burzama poraslo je na 1,7 milijardi USD prošlog mjeseca, sa 1,2 milijarde USD u ožujku i manje od 100 milijardi USD u travnju 2020. godine, prema podacima CryptoComparea koje je prikupio The Block Crypto.

Aktivnost se također pojačala u nekim kripto derivatima. Količina trgovanja etherovim terminskim ugovorima na CME-u, omiljenom alatu mnogih institucionalnih ulagača koji traže izloženost jednom od najpopularnijih digitalnih kovanica, u utorak je dosegla rekord od gotovo 6.500 ugovora u usporedbi s manje od 1.000 iz 1. travnja.

No, još špekulativnija kripto imovina poput dogecoina, koja je započela u šali, a promovirao je poduzetnik Elon Musk, zabilježila posebno nagle skokove potražnje.

Cijena ostalih kovanica, uključujući PancakeSwap i BakeryToken, također je porasla jer je naglo rastao interes za takozvane "alt-coins", žetone manje poznate od bitcoina u industriji.

Suprotno tome, promet američkim dionicama pao je za 27 posto, a aktivnost opcijama dionica pala je za 14 posto u travnju u usporedbi s ožujkom da bi dosegla najniže razine od listopada, prema investicijskoj banci Jefferies.

U Europi je Deutsche Börse objavio da je u travnju iznos trgovanja gotovinom iznosio 147 milijardi eura, u usporedbi s 206 milijardi eura u ožujku. Promet na švicarskoj burzi tijekom mjeseca travnja pao je 20 posto na 1.10 milijardi SFR.

Travanjske količine dionica također su umanjene uskrsnom stankom. Ipak, usporavanje sugerira da investitori postaju iscrpljeni nakon što su mnoga tržišta dionica dosegla niz rekordnih maksimuma, a neki špekulativniji računi traže povrat na drugim tržištima, poput nekretnina i robe.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, ether, GameStop, Wall Street, dogecoin, Deutsche Boerse, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE