GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta imala najgori dvodnevni pad u pet godina

Tržišta imala najgori dvodnevni pad u pet godina
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 13:45
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Dvodnevna rasprodaja na globalnim tržištima kapitala zbog koronavirusa nije viđena u ovim razmjerima još od 2015. godine.

U utorak, Dow je pao 879 bodova, ili 3,1%, S&P 500 je pao 97 bodova, ili 3%, dok je Nasdaq pao 255 bodova, ili 2,8%. Utorak je obilježio prvi pad od 3% za S&P 500 od kolovoza 2015. godine.

U međuvremenu, 10-godišnjae obveznice dosegnule su rekordni minimum u utorak, što je učvrstilo stajalište mnogih na tržištu da obveznice već neko vrijeme signaliziraju probleme. Probleme za koje se čini da su sada stigli.

Centri za kontrolu bolesti u utorak su rekli da je koronavirus "ozbiljna prijetnja javnom zdravlju" u SAD-u. Agencija je dodala u brifingu da će se koronavirus vjerojatno početi širiti u SAD-u, govoreći: "Nije toliko pitanje je li ovo više se događa, ali više je pitanje točno kada će se to dogoditi. "

U bilješci objavljenoj u utorak, Greg Daco iz Oxford Economicsa rekao je da tvrtka sada očekuje da će koronavirus smanjiti 0,25% BDP-a iz 2020. godine, piše Yahoo Finance. Ali to pretpostavlja da neće izbiti globalna pandemija. Pretpostavka je da financijska tržišta sada gledaju skeptičnije.

"Ako izbijanje koronavirusa postane globalna pandemija, posljedice bi bile mnogo teže", piše Daco.

"Uz ljudske troškove koji bi to značili, američko bi gospodarstvo palo u recesiju, a BDP bi opao za 1,7% u odnosu na scenarij bez virusa."

Što se tiče izgleda tržišta, pad od utorka sada postavlja investitore na teritorij kojeg nismo iskusili od 2015. godine.

U ponedjeljak su analitičari Bespoke Investment Grupe primijetili da kada tržište započne tjedan s padom većim od 2%, tržište ima tendenciju da se brzo odbije u plus. No, to se ovoga puta nije dogodilo.

Prema Bespokeu, isključujući ovotjednu akciju, od 2009. je bilo 18 ponedjeljaka tijekom kojih je S&P 500 pao za 2% ili više. Tržište se sljedećeg dana trgovalo višim 15 puta s tim dobicima ovih dana u prosjeku 1%.

Samo tri puta nakon krize, tržište je korigirano i sljedeći dan nakon rasprodaje u ponedjeljak veće od 2%. Ono što investitore brine jesu nezgodna sjećanja - lipanj 2009, listopad 2011. i kolovoz 2015. razdoblja su koja bi najradije zaboravili. A sada je, čini se, sve to opet stiglo pred vrata.

Tagovi: tržište kapitala, koronavirus, dionice, obveznice
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE