GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište osiguranja u regiji: Slovenija i Srbija rasli, ostali u padu

Tržište osiguranja u regiji: Slovenija i Srbija rasli, ostali u padu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ZAGREB - Tržište osiguranja u Centralnoj i Istočnoj Evropi zabilježilo je pad bruto zaračunatih premija od 3,8 posto u periodu siječanj-lipani 2020. godine, pri čemu je pet tržišta imalo pozitivnu dinamiku, a ostala tržišta, doživjela su pad.

Bruto zaračunate premije na tržištu osiguranja u CEE za šest mjeseci 2020. godine, prema analizi XPRIMM-a iznosile su 19,11 milijardi eura, što je za 3,80 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

I dok neka tržišta poput Slovenije (rast od 4,21%), Srbije (4,28%) i Letonije (+ 3,31%) imala pozitivan trend, bosanskohercegovačko tržište je sa padom od 2 posto bilo među onima koja nisu uspjela povećati obujam poslovanja u vremenu obilježenom korona krizom.

U sezoni sa vidljivo smanjenim štetama za osiguranje automobila, zbog ograničenja u cestovnom prijevozu, i prilično mirnom u ekstremnim vremenskim prilikama, isplaćene štete smanjile su se na regionalnom nivou za 8,5%, na 10,03 milijarde EUR. Jedini značajni izuzeci zabilježeni su u nekim jadranskim zemljama, ponajviše zbog znatno povećanih troškova za imovinsko osiguranje.

Sve u svemu, većina tržišta CEE imala je bolji učinak od očekivanog u prvoj polovici 2020. godine, a malo njih čak bilježi pozitivne stope rasta bruto zaračunate premije.

Čini se da je životno osiguranje najpogođenija poslovna linija, ali to nije u potpunosti posljedica Covid krize. Sveukupno, bruto zaračunata premija za životno osiguranje iznosila je 5,82 milijarde EUR, 8,57 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Prva polovina 2020. godine za bh. osiguravajuće kompanije završila je sa ukupnom bruto premijom od 191,7 miliona eura, 2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, što je rezultat uglavnom vođen smanjenjem premije u neživotnom segmentu, posebno na linijama osiguranja kredita i osiguranja motornih vozila.

U regionalnom pristupu, dinamika tržišta je bila slična u oba administrativna dijela Bosne i Hercegovine. Dok su osiguravatelji Federacije Bosne i Hercegovine prijavili premiju od 135 miliona eura, 2,05 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u Republici Srpskoj ona je takođe opala za oko 2 posto u odnosu na prošlu godinu, na 56,7 miliona eura.

BH tržište osiguranja nije imalo tako visok pad kao primjerice kosovsko koje je sa zaračuantom premijom od 46,36 miliona eura skliznulo 4,29 posto u odnosu na isti period prošle godine. No, bh tržište za nijansu je bolje prošlo nego hrvatsko gdje je bruto zaračunata premija u prvom polugodištu 2020. pala za 2,30 posto u odnosu na prošlu godinu, na 5,66 milijardi kuna (749 milijuna eura).

Nešto manji pad od BiH imala je Makedonija gdje su fakturirane premije zabilježile smanjenje od 1,7 posto, a iznosile su na kraju lipnja 83 milijuna eura.

Uprkos pandemiji COVID-19, krajem lipnja 2020. godine, podaci o crnogorskom tržištu osiguranja koje je objavila lokalna Agencija za nadzor osiguranja otkrivaju da je lokalno tržište ostalo na nivou prve polovine 2019. godine sa zaračunatom premijom od 46,50 milijuna eura naspram 46,59 miliona EUR na kraju lipnja 2019.

Vrijednost premija srpskih osiguravatelja iznosila je 55,85 milijardi dinara (475 milijuna EUR) u prvoj polovini 2020. godine, što je rast od 4% u odnosu na isti period prethodne godine.

U prvom polugodištu 2020. slovensko tržište osiguranja iznosilo je 1,4 milijarde EUR, 4,2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Životni sektor porastao je za 1,8%, na 381 milion eura (uključujući mirovinske fondove), dok je neživotni segment porastao za 5,2%, na 993 milijuna eura.

Jedan od razloga ovog pozitivnog trenda bio je zemljotres u susjednoj Hrvatskoj, u Zagrebu, koji je ohrabrio ljude da razmisle o osiguranju, navodi tamošnje udruženje osiguravatelja.

Zdravstveno osiguranje u Slvoeniji ponovo je bilo najveća vrsta osiguranja u čitavom portfelju sa zaračunatom premijom u iznosu od 329 milijuna EUR. Istovremeno, zdravstveno osiguranje zabilježilo je najveći relativni rast (+ 11,8%) i apsolutni rast (+ 35 milijuna EUR) u odnosu na bilo koju drugu vrstu osiguranja, kako iz životnog, tako i iz neživotnog sektora.

Tagovi: tržište osiguranja u regiji, slovensko tržište osiguranja, hrvatsko tržište osiguranja, srpsko tržište osiguranja, zdravstveno osiguranje, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE