GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam

TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 14:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.

Kako proizlazi iz dokumenata, TUI UK započinje s letovima prema Britancima omiljenim destinacijama od 17. svibnja, kad u toj zemlji formalno-pravno prestaje važiti zabrana turističkih putovanja, a osim prema destinacijama koje su dobile status zelenih, odnosno sigurnih, TUI UK najavio je i da otvara letove prema nekim "narančastim" zemljama, među kojima, nažalost, zasad nije Hrvatska.

Kako se vidi iz popisa zemalja prema kojima se otvaraju letovi, TUI UK 17. svibnja počinje letjeti prema Madeiri i Porto Santu te 20. svibnja u Portugal, a 17. svibnja počinje putnike prevoziti i prema narančastim destinacijama, među kojima su nama konkurentne Malta od 1. lipnja te grčki otoci Krf, Kos, Kreta i Rhodos, prema kojima će linije startati između 17. i 19. svibnja.

Uz Maltu i grčke otoke, na popisu narančastih destinacija prema kojima će Britanci moći putovati u prvoj fazi velikog otvaranja su i Kanarski otoci, gdje će se Britanci moći početi iskrcavati 20. svibnja, kada startaju i veze prema Kubi, a od 17. do 21. svibnja uspostavit će se i veze prema Karibima.

Kako je vidljivo iz TUI-jeva objašnjenja, na popis narančastih zemalja prema kojima je ta kompanija odlučila odmah uspostaviti letove dospjele su one zemlje za koje britansko ministarstvo vanjskih poslova nije izdalo posebnu preporuku o suzdržavanju od nepotrebnih putovanja, ali će putnici pri povratku s ovih destinacija u zemlju ipak biti prisiljeni napraviti antigenski test te PCR test odmah nakon povratka kući, a potom još jedan PCR osmog dana od povratka te obaveznih deset dana karantene.

Slično se zasad najavljuje i s TUI-jeva njemačkog tržišta, s kojeg će operacije 14. svibnja prvo pokrenuti prema Kreti, a zatim i Krfu, Rhodosu i Kosu, a zasad se najavljuje i da će 6. lipnja Nijemci moći početi putovati prema Španjolskoj, Portugalu i Madeiri te od 13. lipnja prema Cipru.

Ni ovdje nema spomena Hrvatske, a zasad je nepoznato i kada će ova kompanija pokrenuti svoje linije iz Nizozemske s obzirom na to da je nizozemska Vlada najavila da će od 15. svibnja i sama uspostaviti kriterije uz pomoć posebnog semafora, zbog čega su najavljene operacije do daljnjega odgođene.

Kad je u pitanju britansko tržište, revizija mjera, odnosno popisa zelenih, narančastih i crvenih zemalja najavljena je za 7. lipnja, a prema informacijama Jutarnjeg, ne očekuje se da bi Hrvatska tada mogla dospjeti na popis zelenih zemalja.

Takva sudbina eventualno čeka grčke otoke i Kanare, a pokretanje značajnijeg broja TUI-jevih operacija prema Hrvatskoj ne treba očekivati prije srpnja. Konkretnije, zasad među prvima letove prema Hrvatskoj TUI starta s francuskog tržišta odakle promet prema Dubrovniku kreće 29. svibnja, a 3. lipnja kreću letovi iz Poljske, iako s tog tržišta najviše putnika dolazi autima. Letovi s nordijskog tržišta obustavljeni su do prvog vikenda u srpnju.

Treba napomenuti da odluka o kasnijim letovima ne mora drastično utjecati na ovogodišnji domaći turistički rezultat jer je Hrvatska primarno automobilska destinacija.

Tagovi: kompanija TUI, hrvatski turizam, Portugal, Malta, Madeira
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE