GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam

TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 14:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.

Kako proizlazi iz dokumenata, TUI UK započinje s letovima prema Britancima omiljenim destinacijama od 17. svibnja, kad u toj zemlji formalno-pravno prestaje važiti zabrana turističkih putovanja, a osim prema destinacijama koje su dobile status zelenih, odnosno sigurnih, TUI UK najavio je i da otvara letove prema nekim "narančastim" zemljama, među kojima, nažalost, zasad nije Hrvatska.

Kako se vidi iz popisa zemalja prema kojima se otvaraju letovi, TUI UK 17. svibnja počinje letjeti prema Madeiri i Porto Santu te 20. svibnja u Portugal, a 17. svibnja počinje putnike prevoziti i prema narančastim destinacijama, među kojima su nama konkurentne Malta od 1. lipnja te grčki otoci Krf, Kos, Kreta i Rhodos, prema kojima će linije startati između 17. i 19. svibnja.

Uz Maltu i grčke otoke, na popisu narančastih destinacija prema kojima će Britanci moći putovati u prvoj fazi velikog otvaranja su i Kanarski otoci, gdje će se Britanci moći početi iskrcavati 20. svibnja, kada startaju i veze prema Kubi, a od 17. do 21. svibnja uspostavit će se i veze prema Karibima.

Kako je vidljivo iz TUI-jeva objašnjenja, na popis narančastih zemalja prema kojima je ta kompanija odlučila odmah uspostaviti letove dospjele su one zemlje za koje britansko ministarstvo vanjskih poslova nije izdalo posebnu preporuku o suzdržavanju od nepotrebnih putovanja, ali će putnici pri povratku s ovih destinacija u zemlju ipak biti prisiljeni napraviti antigenski test te PCR test odmah nakon povratka kući, a potom još jedan PCR osmog dana od povratka te obaveznih deset dana karantene.

Slično se zasad najavljuje i s TUI-jeva njemačkog tržišta, s kojeg će operacije 14. svibnja prvo pokrenuti prema Kreti, a zatim i Krfu, Rhodosu i Kosu, a zasad se najavljuje i da će 6. lipnja Nijemci moći početi putovati prema Španjolskoj, Portugalu i Madeiri te od 13. lipnja prema Cipru.

Ni ovdje nema spomena Hrvatske, a zasad je nepoznato i kada će ova kompanija pokrenuti svoje linije iz Nizozemske s obzirom na to da je nizozemska Vlada najavila da će od 15. svibnja i sama uspostaviti kriterije uz pomoć posebnog semafora, zbog čega su najavljene operacije do daljnjega odgođene.

Kad je u pitanju britansko tržište, revizija mjera, odnosno popisa zelenih, narančastih i crvenih zemalja najavljena je za 7. lipnja, a prema informacijama Jutarnjeg, ne očekuje se da bi Hrvatska tada mogla dospjeti na popis zelenih zemalja.

Takva sudbina eventualno čeka grčke otoke i Kanare, a pokretanje značajnijeg broja TUI-jevih operacija prema Hrvatskoj ne treba očekivati prije srpnja. Konkretnije, zasad među prvima letove prema Hrvatskoj TUI starta s francuskog tržišta odakle promet prema Dubrovniku kreće 29. svibnja, a 3. lipnja kreću letovi iz Poljske, iako s tog tržišta najviše putnika dolazi autima. Letovi s nordijskog tržišta obustavljeni su do prvog vikenda u srpnju.

Treba napomenuti da odluka o kasnijim letovima ne mora drastično utjecati na ovogodišnji domaći turistički rezultat jer je Hrvatska primarno automobilska destinacija.

Tagovi: kompanija TUI, hrvatski turizam, Portugal, Malta, Madeira
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE