GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma

Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2020 / 10:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U situaciji potpunog izostanka turističkog prometa, sa kompletno zatvorenim smještajnim i ugostiteljskim objektima diljem zemlje, te rastuće neizvjesnosti oko tijeka glavne turističke sezone, najveće domaće turističke kompanije okupljene u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT) sastavile su prijedlog mjera koje bi omogućile očuvanje zaposlenosti i poslovnih subjekata sektora koji generira gotovo 20 posto ukupnog BDP-a Hrvatske.

U ovim uvjetima borbe protiv pandemije uzrokovane koronavirusom potpuno je izvjesno da će značajan dio turističkih prihoda ove godine izostati. U takvim uvjetima, a zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021. 

U HUT-u čvrsto podržavaju primarni cilj Vlade iskazan u prezentaciji prvog seta mjera pomoći gospodarstvu, a to je čuvanje radnih mjesta i poslovnih subjekata u ovim ekstremnim uvjetima. Smatraju to nužnim jer jedino tako možemo napraviti brzi povratak čim se za to stvore zdravstveni i tržišni uvjeti.

Prijedlog mjera za turizam podijeljen je u četiri grupe.

1. Prvi prioritet je sačuvati radna mjesta do narednog proljeća.

Za to nam trebaju formalne i materijalne pretpostavke te predlažemo hitno formaliziranje instituta „radnika na čekanju“, što realno oslikava sadašnju poziciju velike većine radnika u ugostiteljskoj djelatnosti.

Dok su na čekanju, radnici bi trebali dobiti naknadu od minimalno 60% neto plaće, što je inače naknada za nezaposlene, a poslodavci ne bi plaćali poreze i doprinose obzirom da radnici ne rade.

Mjera bi trebala biti osigurana do narednog proljeća kada očekujemo početak normalizacije poslovanja.

2. Druga grupa mjera odnosi se na plaćanje poreza i doprinosa te raznih naknada.

Naš prijedlog sastoji se u tome da se porezi i doprinosi te naknade i obvezne članarine (komunalna, pomorsko dobro, turističko zemljište, vodna naknada...) ne plaćaju dok ugostiteljski objekti ne rade.

Nakon početka rada, konkretno s otvaranjem 50% raspoloživih kapaciteta, spomenuta davanja plaćaju se u iznosu od 30-50% kako bi se omogućilo da korisnici tih davanja „prežive“ te raspolažu sredstvima isključivo za nužno funkcioniranje.

Ovakav sustav plaćanja vrijedi do 01.05.2021.

Naime, svi smo svjesni da će ovogodišnji turistički promet biti značajno smanjen i potpuno je logično da se poslodavci oslobode plaćanja takvih poreza. Sama odgoda plaćanja nema smisla, jer je već sada očito da neće postojati mogućnost plaćanja već treba sačuvati zaposlenost i poslovne sustave do ponovnog početka punog poslovanja.

3. Treća grupa mjera odnosi se na financiranje likvidnosti i pripremu naredne turističke sezone, stoga se predlaže osiguranje bespovratnih sredstava i/ili da se putem HBOR-a i poslovnih banaka osiguraju povoljni krediti za tu namjenu.

4. Četvrta grupa mjera odnosi se na reprograme postojećih kreditnih obveza za sve subjekte kojima je to nužno za poslovni opstanak.

Mjere su poslali i Vladi i očekuju da se razmotre i usvoje kroz najavljeni novi paket pomoći gospodarstvu, a koji je nužan za preživljavanje ukupnog gospodarstva.

U ime:


Arena Hospitality Group d.d. Pula
Bluesunhotels d.d. Zagreb
Falkensteiner d.d. Zadar
Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. Dubrovnik
HUP Zagreb d.d. Zagreb
Imperial Riviera d.d. Rab
Jadranka d.d. Mali lošinj
Laguna Novigrad d.d.
Maistra d.d. Rovinj
Plava laguna d.d. Poreč
Turisthotel d.d. Zadar
Valamar Riviera d.d. Poreč
Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske
Kamping udruga Hrvatske

Tagovi: Hrvatska udruga turizma, hrvatski turizam, Veljko Ostojić,
PROČITAJ I OVO
Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama
NEW YORK - Američko tržište kapitala u ponedjeljak bilježi rast usprkos kaosu u mnogim američkim gradovima.
Česi će dopustiti putovanja bez ograničenja za 19 država, uključujući Hrvatsku
ZELENO SVJETLO
Česi će dopustiti putovanja bez ograničenja za 19 država, uključujući Hrvatsku
PRAG - Češka je u ponedjeljak, nakon što je predstavila sustav klasifikacije zemalja po riziku od koronavirusa,a najavila da će dopustiti putovanja u i iz inozemstva od 15. lipnja,
HTZ pokrenuo veliku promo kampanju s novim videom na sedam tržišta (VIDEO)
PROMOCIJA
HTZ pokrenuo veliku promo kampanju s novim videom na sedam tržišta (VIDEO)
HTZ pokrenuo veliku promo kampanju s novim videom na sedam tržišta (VIDEO)
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) pokrenula je veliku promotivnu kampanju na sedam europskih tržišta koju će u lipnju i srpnju provoditi po svim online i offline kanalima oglašavanja, što prati i novi promotivni video, izvijestili su u ponedjeljak iz HTZ-a.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, blage promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, blage promjene indeksa

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su tek blago korigirani, uz različite predznake, dok su u fokusu investitora bile turističke dionice.

Euro na najvišim razinama od sredine ožujka
FOREX
Euro na najvišim razinama od sredine ožujka
LONDON - Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najviše razine od sredine ožujka, a rizičnije valute, poput australske, bile su na dobitku jer su investitore ohrabrile dobre vijesti iz kineskog gospodarstva i naznake popuštanja napetosti između SAD-a i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE