GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti

Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 22:12
Autor: Siniša Malus
ANKARA - Turska lira od početka je godine potonula 23 posto u odnosu na dolar, a dio analitičara vjeruje da će se taj trend nastaviti.

Lira se trenutno mijenja po tečaju od 7,31 u odnosu na dolar, a analitičari Goldman Sachsa kažu da bi tečaj u tromjesečnom razdoblju trebao biti oko 7,75, no dosta će toga ovisiti o turskoj monetarnoj politici.

- Štoviše, s obzirom na to da je turska središnja banka povukla određene poteze kako bi zauzdala likvidnost, nema naznaka promjene politike negativnih kamatnih stopa što povećava rizik da donositelji odluka mogu pričekati dok pritisak na litu bude rastao prije nego što donesu odluku o podizanju kamatnih stopa, napisao je u bilješci Kamakshya Trivedi, Goldmanova direktor odjela za strane valute.

Na pitanje dokle bi sve moglo ići, Trivedi podsjeća na 2018. kad je turska lira u kratkom vremenu potonula 50 posto u odnosu na dolar. Projektirao je da će potez za 2018. vjerojatno biti gornja granica za nekontinuirani uspon 2020. godine.

To je prvo zato što su standardni modeli vrednovanja trenutno ograničene koristi za procjenu lire, napomenuo je Trivedi, budući da put prema naprijed "prvenstveno ovisi o silama koje su "izvan modela": naime, kombinacija politika koja po našem mišljenju pogoršava neravnoteže i narušava kredibilitet u Turskoj.

Drugo, strano je pozicioniranje u turskoj lokalnoj imovini sada znatno manje nego u 2018. godini, istaknuli su analitičari Goldmana.

Treće, iako je stanje na tekućem računu u Turskoj zdravije nego u 2018. godini (iako se to kretalo u neprijateljskom smjeru do sada 2020.), financiranje čak i iz kapitalnih ulaganja pokazuje se težim nego 2018. godine", naglasio je Trivedi.

Rejting agencija S&P procjenjuje da je više od trećine svih kredita u stranim valutama. Mnoge kompanije stoga imaju ogroman problem: one zarađuju u sve slabijim lirama, a moraju otplaćivati zajmove u jačim valutama.

Situaciju otežava pandemija, a važnu turističku industriju opterećuje odsustvo stranih gostiju, koji obično donose puno novca i hitno su potrebne strane valute u zemlji.

U proljeće 2019. prihodi od turizma i dalje su iznosili više od osam milijardi dolara. No u prvoj polovini 2020. godine broj stranih posjetitelja smanjio se za 75 posto.

Tagovi: turska lira, dolar, forex, Turska, kamatne stope, turski turizam, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE