GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti

Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 22:12
Autor: Siniša Malus
ANKARA - Turska lira od početka je godine potonula 23 posto u odnosu na dolar, a dio analitičara vjeruje da će se taj trend nastaviti.

Lira se trenutno mijenja po tečaju od 7,31 u odnosu na dolar, a analitičari Goldman Sachsa kažu da bi tečaj u tromjesečnom razdoblju trebao biti oko 7,75, no dosta će toga ovisiti o turskoj monetarnoj politici.

- Štoviše, s obzirom na to da je turska središnja banka povukla određene poteze kako bi zauzdala likvidnost, nema naznaka promjene politike negativnih kamatnih stopa što povećava rizik da donositelji odluka mogu pričekati dok pritisak na litu bude rastao prije nego što donesu odluku o podizanju kamatnih stopa, napisao je u bilješci Kamakshya Trivedi, Goldmanova direktor odjela za strane valute.

Na pitanje dokle bi sve moglo ići, Trivedi podsjeća na 2018. kad je turska lira u kratkom vremenu potonula 50 posto u odnosu na dolar. Projektirao je da će potez za 2018. vjerojatno biti gornja granica za nekontinuirani uspon 2020. godine.

To je prvo zato što su standardni modeli vrednovanja trenutno ograničene koristi za procjenu lire, napomenuo je Trivedi, budući da put prema naprijed "prvenstveno ovisi o silama koje su "izvan modela": naime, kombinacija politika koja po našem mišljenju pogoršava neravnoteže i narušava kredibilitet u Turskoj.

Drugo, strano je pozicioniranje u turskoj lokalnoj imovini sada znatno manje nego u 2018. godini, istaknuli su analitičari Goldmana.

Treće, iako je stanje na tekućem računu u Turskoj zdravije nego u 2018. godini (iako se to kretalo u neprijateljskom smjeru do sada 2020.), financiranje čak i iz kapitalnih ulaganja pokazuje se težim nego 2018. godine", naglasio je Trivedi.

Rejting agencija S&P procjenjuje da je više od trećine svih kredita u stranim valutama. Mnoge kompanije stoga imaju ogroman problem: one zarađuju u sve slabijim lirama, a moraju otplaćivati zajmove u jačim valutama.

Situaciju otežava pandemija, a važnu turističku industriju opterećuje odsustvo stranih gostiju, koji obično donose puno novca i hitno su potrebne strane valute u zemlji.

U proljeće 2019. prihodi od turizma i dalje su iznosili više od osam milijardi dolara. No u prvoj polovini 2020. godine broj stranih posjetitelja smanjio se za 75 posto.

Tagovi: turska lira, dolar, forex, Turska, kamatne stope, turski turizam, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Cijene platine ove godine padaju, ali...
PLEMENITI METALI
Cijene platine ove godine padaju, ali...
LONDON - Cijene zlata povećale su se za 20 posto u 2020. godini, a ranije ove godine dostigle su svoj rekord. Srebro i paladij također su sve skuplji, dok je cijena platine pala za gotovo 15 posto. Ipak, stručnjaci kažu da bi platina uskoro mogla prestići svoje rivale.
Forbes poručuje Amerikancima: Dođite u Dubrovnik
SIGNALI
Forbes poručuje Amerikancima: Dođite u Dubrovnik
NEW YORK - Ako ste propustili europski odmor iz snova - luksuzni hotel uz jadransku obalu, fantastičnu regionalnu hranu i vina te kultni pogled koji nikada nećete zaboraviti - zamislite kako na privatnom balkonu hotela Excelsior pijuckate koktele uz zalazak sunca s pogledom na crvene popločane krovove poznatog grada Dubrovnika i njegove zidine.
Hrvatske kampove ove godine na životu opdržali Slovenci i Nijemci
KAMPOVI
Hrvatske kampove ove godine na životu opdržali Slovenci i Nijemci
PULA- Prema podacima Top campinga, koji već puno desetljeće prati rezultate 12 najboljih kampova Hrvatske, ove su godine Top kampovi u zemlji ostvarili 1,6 milijuna noćenja ili 51 posto lanjskih rezultata.
Zagrebačka burza: Podravka najveća dobitnica, CROBEX u plusu peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka najveća dobitnica, CROBEX u plusu peti uzastopni tjedan
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je rast indeksa i znatnpo uvećani promet.
U 2019. rasla proizvodnja svinja i goveda, no pala proizvodnja mlijeka
HRANA
U 2019. rasla proizvodnja svinja i goveda, no pala proizvodnja mlijeka

ZAGREB - Podaci Državnog zavoda za statistiku o stočnoj proizvodnji u 2019., u odnosu na godinu prije, pokazuju porast proizvodnje svinja i goveda, ali i pad ukupne proizvodnje kravljeg mlijeka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE