GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska podigla naknade za prolazak brodova kroz Bospor i Canakkale

Turska podigla naknade za prolazak brodova kroz Bospor i Canakkale
NAKNADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turska je povećala tranzitnu naknadu koju naplaćuje trgovačkim brodovima za korištenje tjesnaca Istanbul i Dardaneli, u skladu s pravima koja su joj dodijeljena Konvencijom iz Montreuxa, rekao je ministar prometa i infrastrukture Abdulkadir Uraloğlu.

Uraloglu je najavio da će cijena po toni jedinice tereta biti 4,42 dolara.

"Od 1. srpnja uvodimo novo ažuriranje koje će povećati protok strane valute u zemlju kroz tjesnace", rekao je.

Uraloglu je izjavio da se pravila utvrđena Konvencijom iz Montreuxa primjenjuju na cestarine u tjesnacu.

"Od listopada 1983. do listopada 2022., 0,8063 USD po neto toni naplaćivalo se za međunarodne brodove koji su prolazili kroz tjesnace. Nakon 39 godina, 10. listopada 2022., ažurirali smo ove naknade i povećali naknadu za neto tonu za brodove na 4,08 USD. Mi ažuriraju ovu naknadu na 4,42 USD od 1. srpnja 2023.", rekao je

Prema Konvenciji iz Montreuxa potpisanoj 1936., Turska zadržava pravo zahtijevati naknade za svjetionike, spašavanje i liječenje od brodova koji prolaze kroz Istanbulski tjesnac i ulaze i izlaze iz tjesnaca Çanakkale.

U to vrijeme se računao kroz zajedničku valutu Germinal franak, koju su Ujedinjeni narodi prihvatili kao zlatni franak.

Godine 1936. jedan franak bio je ekvivalentan 0,29 grama (0,01023 unce) čistog zlata. Kada Germinal Franc više nije bio u optjecaju, počela su plaćanja u SAD-u. dolara prema tečaju turske lire, ali se vrijednost jednog franka i dalje održava kao 0,29 grama finog zlata, bez obzira na trenutne tečajeve.

Godine 1983. Turska se tog dana odrekla oko 75 posto svojih prava na cestarinu i fiksirala 1 zlatni franak na 0,8063 dolara uz smanjenu vrijednost.

Donedavno su se cestarine primjenjivale množenjem trenutnog kupovnog tečaja s diskontiranom vrijednošću zlatnog franka od 0,8063 USD.

Međutim, s vremenom je iznos erodirao zbog rastuće inflacije i vrijednosti zlata, zbog čega Turska naplaćuje manje tranzit.

Konvencija iz Montreuxa donesena je 1936. Ona čuva slobodu prolaska kroz tjesnace za trgovačke brodove iu miru iu ratu, ali režimi su različiti za svaki.

“Kada uzmemo u obzir plovilo s neto tonažom od 10.000, ovo je plovilo plaćalo ukupno 3.240 dolara za svjetioničarske, spasilačke i medicinske usluge prije listopada. 2022. U listopadu je porastao na 16 393 dolara. S novom tarifom koja će biti usvojena 1. srpnja, brod neto tonaže od 10.000 tona morat će platiti 17.760 dolara. Ovim povećanjem činimo povijesni korak za povećanje priljeva deviza u zemlju.“

Tagovi: Turska, Bospor, Dardaneli, brodari
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE