GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska zabranila izvoz limuna

Turska zabranila izvoz limuna
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 22:31
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Turska je zbog rasta tražnje i podmirivanja sopstvenog tržišta zabranila izvoz limuna do avgusta i ova ograničenja mogla bi da dovedu do nestašice ovog voća na tržištu Srbije i drugih zemalja, izjavio je Rasim Ljajić, ministar trgovine.

On je rekao da zaliha za sada ima dovoljno, ali da bi moglo da se dogodi i nestašica ovog južnog voća.

„Limun jeste skuplji, ali ga za sada ima, rekao je Ljajić za „Politiku” i dodao da su uvoznici najavili da će se preorjentisati na dobavljače iz Argentine odakle bi od aprila do juna mogle da stižu isporuke u Srbiju.

Širom sveta južno voće, posebno pomorandže i limun trenutno su među najtraženijim proizvodima, što je dovelo i do značajnog rasta cena. Na to ukazuje i drastično poskupljenje pojedinih sokova od citrusa. Od izbijanja pandemije, sok od pomorandže na svetskom tržištu dostiže rekornu cenu u poslednjih pet godina, a to bi očigledno moglo da se dogodi i sa limunom. Prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (Stips),sa Kvanataške pijace u Beogradu, njegova minimalna zabeležena cena bila je 205 dinara, a maksimalna 230 dinara po kilogramu. Ponuda je ocenjena kao prosečna i zabeležen je rast cena.

Poslednjih godina do skoka cena ovog voća dolazilo je nešto kasnije. Uglavnom, sredinom maja a nekoliko sezona bilo je i problema i sa kvalitetom, jer je na naše tržište, takođe zbog nestašica usled izraženih klimatskih promena, često stizao i limun lošijeg kvaliteta.

U svetu se godišnje proizvede oko 20 miliona tona ovog voća, a najveći proizvođači su Brazil i Kina. Limun se koristi za različite namene i njegova potrošnja je velika. U Srbiju se pretežno uvozi iz Turske, Argentine i Izraela.

Tagovi: izvoz limuna, limun, Rasim Ljajić, Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, voće, Turska
PROČITAJ I OVO
UHPA inicira smanjenje cijena ulaznica za nacionalne i parkove prirode
INICIJATIVE
UHPA inicira smanjenje cijena ulaznica za nacionalne i parkove prirode
ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u srijedu je izvijestila da je pokrenula inicijativu za smanjenjem cijena ulaznica u nacionalne parkove i parkove prirode, poručujući kako bi dobro došlo da svi dionici turističke industrije daju doprinos kroz korekciju cijena.
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
PRETRAGA GOOGLEA
Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj
ZAGREB - S obzirom na to da je pandemije COVID-19 imala negativan utjecaj na sve sfere života i poslovanja, oči javnosti uprte su u najvažniji segment hrvatskog gospodarstva - turizam.
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
SLADOLED
Rimljani za vikend pojeli 240 tona sladoleda
RIM - Talijani su izlazak iz izolacije proslavili svojom omiljenom slasticom - sladoledom.
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
HRANA
Nestašice hrane: Hrvatska proizvodnja nedovoljna za vlastite potrebe
ZAGREB - Hrvatska trenutačno za vlastite potrebe može proizvesti dovoljno samo kukuruza, pšenice, ječma i zobi te mandarina.
Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu
TURIZAM
Portugal i Britanija razgovaraju o zračnom mostu
LISABON - Portugal i Britanija razgovaraju o uspostavi zračnog koridora koji bi britanske turiste po povratku kući poštedio karantene zbog Covida 19, izjavila su dva upućena portugalska izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE