GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turski turisti zaobilaze Hrvatsku, UHPA razmišlja o tužbi protiv države

Turski turisti zaobilaze Hrvatsku, UHPA razmišlja o tužbi protiv države
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2013 / 13:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni gospodarski odnosi s Turskom nakon ulaska Hrvatske u EU najvećim će se dijelom pojednostaviti, jer će početi vrijediti liberalniji odnosi koje Turska ima ugovorene s EU, no izmijenjeni vizni režim do te mjere ugrožava turističku razmjenu da hrvatski turistički djelatnici upozoravaju kako bi turisti iz te zemlje ove godine mogli gotovo posve izostati, čulo se danas u HGK-Komori Zagreb.

Na tematskoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb, posvećenoj odnosima Hrvatske i Turske nakon 1. srpnja ove godine, s naglaskom na gospodarske odnose, promjene u njihovom režimu te promjene koje se odnose na vizni režim, direktorica Centra za poslovne informacija HGK Lidija Švaljek je istaknula da ulaskom u EU prestaje važiti ugovor o slobodnoj trgovini Hrvatske i Turske iz 2003. godine. Umjesto njega, gospodarski odnosi dviju zemalja regulirat će tri sporazuma Turske s EU koji su uglavnom liberalniji od bilateralnog ugovora o slobodnoj trgovini.

Tako će se robna razmjena Hrvatske, kao članice EU, s Turskom odvijati bez carina kada je riječ o industrijskim i prerađenim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima (po sporazuma o carinskoj uniji). Za poljoprivredne proizvode (po sporazumu o poljoprivrednim proizvodima) te u trgovini proizvodima od ugljena i čelika (sporazum s Europskom zajednicom za ugljen i čelik) vrijedit će pak povlaštene stope carine, pod uvjetom da se radi o proizvodima podrijetlom iz Turske i EU, dakle i Hrvatske, kazala je Švaljek.

No, Miroslav Karamarković iz Sektora za međunarodne odnose HGK je istaknuo da će to vjerojatno značiti samo jaču tursku prisutnost na hrvatskom tržištu, a ne i obrnuto. Hrvatska, naime, nema investicija u toj zemlji, dok turski ulagači sve više investiraju u Hrvatsku (npr. Rixos hoteli i KentBank), a od nekadašnjih četiri predstavništava hrvatskih tvrtki u Turskoj danas je tamo prisutna samo Podravka, koja se, prema njegovim riječima, bez većeg uspjeha godinama bori za probijanje na tursko tržište.

Zadnjih godina izostaje i interes hrvatskih tvrtki za tursko-hrvatske poslovne skupove, a čak ni turističke agenciji ili Hrvatska turistička zajednica tamo nemaju svoja predstavništva, kazao je Karamarković.

Značajniji dolazak turskih turista u Hrvatsku bilježi se tek od nedavno, no turistički djelatnici ističu da usklađivanje hrvatskog s europskim viznim režimom, zbog čega je turskim državljanima od 1. travnja uvedena viza za ulazak u Hrvatsku i obrnuto, već sada ugrožava taj trend.

Tako je predstavnik turističke agencije Uniline kazao kako je 50-tak tisuća turista iz Turske lani u Hrvatskoj ostvarilo gotovo 130 tisuća noćenja, a da je ove godine primjerice samo prema Dubrovniku otkazano 18 čarter letova iz te zemlje te da "ove sezone na Turke možemo zaboraviti". Dodao je da stoga u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) razmišljaju o "tužbi protiv ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova".

Sudionici skupa navode da procedure izdavanja viza turskim građanima u veleposlanstvima traje i 20-tak dana, dok hrvatski građani na turskoj granici vizu dobivaju za par minuta. Također, navode, turska viza stoji 15 eura, a hrvatska 35 i ta će se cijena od 1. srpnja dodatno povećati na 60 eura.

Tagovi: turski turisti, Turska, Europska unija, hrvatski turizam, Udruga hrvatskih putničkih agencija, UHPA
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je danas, posle dugo vremena, zabeležen visok nivo aktivnosti stranih investitora na tržištu akcija, a indeksi su se umereno oporavili od jučerašnjih gubitaka.
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su pali, u danu u kojemu nijednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
PROCJENE
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
ZAGREB - Prijelaz na obnovljive izvore energije mogao bi u idućim desetljećima zahtijevati čak tri milijarde tona metala poput kobalta i litija, a proizvođači će teško pratiti snažnu potražnju, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE