GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tuzla prvi grad u BiH koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile

Tuzla prvi grad u BiH koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile
NOVI PUT SVILE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TUZLA - Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile ka Kini.

Naime, kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvara novi, intermodalni servis Land See Sxpress Tuzla, koji obuhvata redovan pomorski transport robe do ulazne luke Rijeka te intermodalnu konekciju putem željezničkog saobraćaja do finalne destinacije Tuzla.

Nakon Budimpešte, Beograda i Skoplja Cosco Shipping namjerava uspostaviti intermodalni servis na lokaciji poslovne zone Bosanska poljana u Tuzli. Riječ je o kargu centru koji već djeluje u vlasništvu tuzlanske kompanije Riva, a kontejneri sa robom iz Kine biće željezničkim transportom dopremani iz luka na Jadranskom moru i dalje distribuirani putničkim ili željezničkim transportom kupcima u BiH i regiji, izvještava BHRT.

Privreda sjeveroistočne Bosne imaće velike benefite od ovog kargo centra, jer će se robe znatno brže dopremati i otpremati.

- Dovoljnio je reći da u ovoj regiji godišnje dolazi na hiljade kontejnera koji se prevoze kamionima a iz ove ove regije isto tako odlazo na hiljade kontejnera od samo par kuća koje su ogromne u tom segmentu. To je prije svih Sisecam soda iz Lukavca, koju znamo kao Sodu Lukavac, a potencijalni kandidati za takav prevoz su Cementara, Koksara i dalje u neposrednoj blizini Natron Maglaj, kaže Abdulah Avdagić, direktor Kargo centra.

Robna razmjena Bosne i Hercegovine sa Kinom je dostigla 275 miliona dolara na godišnjem nivou, što je skoro duplo više nego 2019. godine. Kineski ambasador u našoj zemlji je nedavno u razgovoru sa federalnim premijerom iskazao interes za uvoz mlijeka i mlječnih proizvoda, voća, vina i drugih poljoprivrednih prozvoda iz naše zemlje. Međutim, domaći poljoprivredni stručnjaci smatraju da mi Kini nemamo mnogo toga ponuditi, s obzirom na to da naša zemlja uvozi više od 90 posto potrebne hrane.

- Na primjer, proizvodnja mlijeka u Tuzlanskom kantonu zadovoljava tek jednu trećinu potreba kantona za svježim sirovim mlijekom. S obzirom da nam nedostaju dvije trećine, kojii mi to dobijamo iz Evropske unije, onda ne znam šta bi smo mi to mogli izvoziti u Kinu, kaže Suad Selimović iz Privredne komore Tuzla.

Kargo centar u Bosankoj poljani će, tvrdi njegov vlasnik, stvoriti mogućnosti za otvaranje velikog broja novih radnih mjesta. Uz dobru organizaciju, privredi regije se mogu otvoriti šanse za intenzivan razvoj.

- Ako smo s kamionima izvozili sve što smo izvozili, ne vidim nijednog razloga da se to ne radi i vagonom koji sigurno ima manje barijera, koji brži protok ima u kretanju. Na granicama su mala zadržavanja, dobili bi na brzini, a znamo da je vrijeme novac, pojašnajva Abdulah Avdagić.

Entitetske željeznice su dale punu podršku projektu projektu Land See Express Tuzla Tuzla jer očekuju značajne finansijske efekte kada u punom obimu zaživi ovaj projekat, koji službeno starta krajem mjeseca.

Tagovi: Novi put svile, Tuzla, Cosco Shipping, Abdulah Avdagić, Luka Rijeka, poslovna zona Bosanska poljana
PROČITAJ I OVO
Grčkoj nedostaje 280.000 radnika u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu
MANJAK RADNIKA
Grčkoj nedostaje 280.000 radnika u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu
ATENA - Grčkoj nedostaje 280.000 radnika u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, piše Kattimerini.
Direktor Geološkog zavoda: Mineralno blago Srbije vredi blizu 200 milijardi dolara
MINERALI
Direktor Geološkog zavoda: Mineralno blago Srbije vredi blizu 200 milijardi dolara
BEOGRAD - Direktor Geološkog zavoda Dragoman Rabrenović izjavio je večeras da mineralno blago Srbije, ne računajući novo nalazište kod Žagubice, vredi gotovo 200 milijardi dolara.
Wall Street: Tehnološki sektor imao najbolji tjedan od studenoga 2021.
SNAŽAN RAST
Wall Street: Tehnološki sektor imao najbolji tjedan od studenoga 2021.
NEW YORK - Nasdaq je zaključio svoj peti uzastopni tjedan dobitaka, skočivši za 3,3% u zadnjih pet dana. To je najduži tjedni pobjednički niz za tehnološki opterećeni indeks od razdoblja koje je završilo u studenom 2021.
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Žigmana s 800 eura
KAZNA
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Žigmana s 800 eura
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigmanu novčanu kaznu od 800 eura, jer je uz plaću primao niz novčanih naknada, kao i dohodak u agenciji za sudjelovanje u radu Savjeta agencije.
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Različiti smjerovi indeksa i slabiji promet obilježili su kraj tjedna na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE