GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tuzlanska pivara plasirala pivo u Švicarsku i SAD

Tuzlanska pivara plasirala pivo u Švicarsku i SAD
PIVARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 08:14
Autor: SEEbiz
TUZLA - Tuzlanska pivara imala je manji pad od rivala u proteklom periodu, pa je po poslovnim prihodima ove godine prestigla Sarajevsku pivaru.

Tuzlanska kompanija ujedno je ostvarila najveću zaradu, odnosno neto dobit od svih pivara. Tim povodom portal Tuzlanski.ba razgovarao je sa direktorom Pivare Tuzla, Fahrudinom Salihovićem.

- Naš ključ uspjeha je bio u razvoju proizvodnog procesa, dugoročna stabilna politika, koja daje postepeni stabilni rast, sa najboljom mogućom tehnologijom u svijetu ove industrije. U ovih 7 godina uložili smo preko 30 miliona maraka, vlastitih sredstava, dakle bez kreditnih zaduženja, u razvoj proizvodnih procesa i kapaciteta. Da budemo jasni, ovi procesi i dalje traju, pa čak i u ovoj godini, kada planiramo dodatne investicije od oko 3 milion KM, kaže Fahrudin Salihović.

Finansijski pokazatalji i proizvodni rezultati su sve bolji, prošle godine prvi po dobiti u BiH, a u ovoj godini došlo je do pomaka i kada je u pitanju izvoz.

- U ovoj godini po prvi put izvozimo naš tuzlanski pilsner na američko tržište i u Švicarsku, a nastavljamo i sa već tradicionalnim izvozom sokova u Tursku. Nenametljivim pristupom, kvalitetnom komunikacijom mi dolazimo do kupaca. I to je zahtjevan proces ali naši ljudi vani i dalje vole i uvažavaju svoje, a cijene i kvalitet. Vrijeme je da i mi u Bosni i Hercegovini, još više počnemo tako razmišljati, nastavlja Salihović.

On kaže da je u uređenim državama uvoz piva je ograničen na 7 do 8 posto. Kod nas je taj uvoz 70 posto zbog čega je evidentan prekomjeran uvoz piva.

-Mi zajedno sa ostale tri domaće pivare konstatno, i već godinama ukazujemo na ovaj problem. Svaka država prvenstveno treba da vjeruje u svoju domaću ekonomiju. Nadamo se, da će ova pandemija, napokon uticati na politiku koja bi trebala štiti domaće proizvođače, jer se i sada pokazuje koliko je snažna domaća ekonomija bitna. Bez domaće proizvodnje ne može se zamisliti jedna ozbiljna država, kazao je Salihović, između ostalog, u intervjuu.

Tagovi: Tuzlanska pivara, Fahrudin Salihović, Sarajevska pivara, Tuzlansko pivo
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, prateći pad Wall Streeta u petak, a ulagači su oprezni jer se čini da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize gubi na zamahu.
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
TUŽNO
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
WELLINGTON - Australci koji se nadaju ljetnom odmoru na Novom Zelandu kako bi vidjeli obitelj i prijatelje morat će ponovno razmisliti o tome.
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
VALUACIJE
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
ANALIZA - Tehnološka kompanija Snowlake u utorak je u javnoj prodaji postavila cijenu na 120 dolara, znatno iznad očekivanog raspona od 100-110.
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
PRŠUTARI
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
ZAGREB - Svadbe, krizme, pričesti, krštenja, sajmovi, sprovodi, turizam..., domaći se pršutari uglavnom oslanjaju na takve oblike prodaje. A kako su ove godine izostali ili je na njima puno manje ljudi, prodaja je nekima pala 30, a nekima i 80 posto.
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europske burze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE