GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tuzlanska pivara plasirala pivo u Švicarsku i SAD

Tuzlanska pivara plasirala pivo u Švicarsku i SAD
PIVARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 08:14
Autor: SEEbiz
TUZLA - Tuzlanska pivara imala je manji pad od rivala u proteklom periodu, pa je po poslovnim prihodima ove godine prestigla Sarajevsku pivaru.

Tuzlanska kompanija ujedno je ostvarila najveću zaradu, odnosno neto dobit od svih pivara. Tim povodom portal Tuzlanski.ba razgovarao je sa direktorom Pivare Tuzla, Fahrudinom Salihovićem.

- Naš ključ uspjeha je bio u razvoju proizvodnog procesa, dugoročna stabilna politika, koja daje postepeni stabilni rast, sa najboljom mogućom tehnologijom u svijetu ove industrije. U ovih 7 godina uložili smo preko 30 miliona maraka, vlastitih sredstava, dakle bez kreditnih zaduženja, u razvoj proizvodnih procesa i kapaciteta. Da budemo jasni, ovi procesi i dalje traju, pa čak i u ovoj godini, kada planiramo dodatne investicije od oko 3 milion KM, kaže Fahrudin Salihović.

Finansijski pokazatalji i proizvodni rezultati su sve bolji, prošle godine prvi po dobiti u BiH, a u ovoj godini došlo je do pomaka i kada je u pitanju izvoz.

- U ovoj godini po prvi put izvozimo naš tuzlanski pilsner na američko tržište i u Švicarsku, a nastavljamo i sa već tradicionalnim izvozom sokova u Tursku. Nenametljivim pristupom, kvalitetnom komunikacijom mi dolazimo do kupaca. I to je zahtjevan proces ali naši ljudi vani i dalje vole i uvažavaju svoje, a cijene i kvalitet. Vrijeme je da i mi u Bosni i Hercegovini, još više počnemo tako razmišljati, nastavlja Salihović.

On kaže da je u uređenim državama uvoz piva je ograničen na 7 do 8 posto. Kod nas je taj uvoz 70 posto zbog čega je evidentan prekomjeran uvoz piva.

-Mi zajedno sa ostale tri domaće pivare konstatno, i već godinama ukazujemo na ovaj problem. Svaka država prvenstveno treba da vjeruje u svoju domaću ekonomiju. Nadamo se, da će ova pandemija, napokon uticati na politiku koja bi trebala štiti domaće proizvođače, jer se i sada pokazuje koliko je snažna domaća ekonomija bitna. Bez domaće proizvodnje ne može se zamisliti jedna ozbiljna država, kazao je Salihović, između ostalog, u intervjuu.

Tagovi: Tuzlanska pivara, Fahrudin Salihović, Sarajevska pivara, Tuzlansko pivo
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE