GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tvrtke ne mogu vratiti čak 68 posto kredita u francima

Tvrtke ne mogu vratiti čak 68 posto kredita u francima
NELIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2015 / 09:54
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Ukupni nenaplativi krediti banaka svim sektorima, građanima, tvrtkama i državi, dosegli su koncem lipnja 48,1 milijardi kuna, što je ogroman iznos, ali ipak za oko 400 milijuna kuna manji no u prvom tromjesečju ove godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.
To je tek drugi put od početka krize da je na tromjesečnoj razini apsolutni iznos nenaplativih kredita u padu: od 2009. konstantno raste izuzev trećeg tromjesečja 2012. kada je također zabilježio blagi pad, da bi u idućem kvartalu opet nastavio rasti. No, iako je apsolutni iznos nenaplativih kredita sada zabilježio pad, udio nenaplativih u ukupnim kreditima i dalje raste, dosegnuvši visokih 17,3 posto (krajem prvog tromjesečja bio je 17,14 posto), i to zato što se smanjuje i iznos ukupnih kredita banaka: sa 282,7 milijardi kuna svim sektorima krajem ožujka na 278,1 milijardi kuna krajem lipnja.

No, i u ranijim promatranim razdobljima ukupni su krediti padali, a nenaplativi su unatoč tome rasli, pa će se ubrzo vidjeti ima li tu ikakvih naznaka novog trenda ili je riječ tek o »statističkom incidentu«. Od početka krize, od 2009. naovamo, nenaplativi krediti banaka učetverostručili su se, s oko 12 na 48 milijardi kuna, a njihov je udio s ondašnjih niti pet posto povećan na 17,3 posto. Što se tiče pada ukupnih, dobro je što je država u zadnjem tromjesečju malo smanjila svoju izloženost prema bankarskom sektoru (sa 43 na 40,5 milijardi kuna), no istovremeno ne obećava što su krediti poduzećima ponovno pali na razinu s kraja prošle godine (104,8 milijardi kuna), piše Novi list.

Krediti građanima također su zabilježili tromjesečni pad, i to od oko milijardu kuna pa sad iznose 123,6 milijardi, što je ipak više nego koncem 2014. Za taj pad najzaslužniji su stambeni krediti, dok ostali krediti građanima stagniraju ili blago padaju. Udio loših kredita u drugom tromjesečju malo se povećao za poduzeća, a za građane smanjio: tvrtke ne vraćaju gotovo svaku treću kunu kredita, a građani svaku osmu.

Kad se gleda kvaliteta kredita po valutama, na tromjesečnoj razini smanjio se udio nevraćenih kunskih kredita sa 19,06 na 18,94, dok je porastao udio nenaplativih eurskih sa 15,86 na 16,06 posto (njih je, ukupno, daleko najviše). I dalje, očekivano, raste udio nenaplativih kredita u švicarskim francima koji je sada dosegao 19,24 posto pa su tako franci, sada i prema službenoj statistici HNB-a, najproblematičnija valuta u bilancama domaćih banaka. Ukupno se kredita u CHF otplaćuje u protuvrijednosti 25,2 milijarde kuna (dakle problematično je gotovo 5 milijardi), od čega stanovništvu 23,5 milijarde, i to daleko najviše stambenih: 22,1 milijarde kuna. Građani tako trenutno ne mogu vratiti 16,22 posto kredita u CHF ili tri milijarde i 812 milijuna kuna, od čega mahom stambene kredite (13,78 posto), dok se primjerice udio nenaplativih autokredita u CHF penje na čak 46,8 posto, a ostalih na 57,6 posto, no riječ je o manjim iznosima. Tvrtke pak ne mogu vratiti gotovo 68 posto odobrenih im kredita u francima.

Tagovi: krediti u francima, krediti u švicarcima, HNB, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
USPOREDBE
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
NEW YORK - Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu.
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
POTONUĆE
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
NEW YORK - Dogecoin je u nedjelju izgubio više od trećine vrijednosti, nakon što ga je šef Tesle i zagovornik kriptovaluta Elon Musk nazvao riječju "hustle" tijekom svog gostovanja u TV emisiji "Saturday Night Live".
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu
OPTIMIZAM
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu

PLITVIČKA JEZERA – Okončan je Natječaj za prijem sezonskih djelatnika u JUNP Plitvička jezera vezano uz ovogodišnju turističku sezonu. Ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević zadovoljan je zanimanjem i brojem prijava.

Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
OTKRIĆA
Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
NEW YORK - Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, kao gost-domaćin američkog televizijskog showa Saturday Night Live kazao je da ima Aspergerov sindrom.
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
PUTIOVANJA
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
BERLIN - Kancelarka Merkel i savezni ministar zdravlja Spahn slažu se po pitanju ljetnih odmora u europskim zemljama. Oni bi uskoro trebali biti mogući i za one koji se nisu cijepili.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE