GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima

U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 13:58
Autor: SEEbiz
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.

Na dodjeli nagrada Great Taste Awards 2020. paški sir Gligora nagrađen je s dvije zvjezdice, a Kozlar, zreo u komini masline, s jednom zvjezdicom.

"Ovim smo potvrdili kontinuitet kvalitete paškog sira i rafiniranih sireva, budući da je Likotin, sazrio u maslinovom ulju, prošle godine dobio tri zvjezdice", rekao je Gligora.

Nagrade Great Taste Awards osnovane su 1994. godine, a poznata je i kao pečat izvrsnosti, Nagrada Guild of Fine Food's Great Taste Award nagrađuje prvenstveno okuse, a svi se proizvodi uklanjaju iz pakiranja prije kušanja.

Ove godine bilo je prisutno 144 suca; kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, trgovci, proizvođači, gastro novinari i influenceri. Svi gore navedeni zajedno su odlučili koji proizvodi zaslužuju jednu, dvije ili tri zvjezdice.

Odlučivanje je započelo neposredno prije najave pandemije covida-19, pa se postupak odužio na jesen. Ove godine registrirano je više od 12.700 proizvoda i nagrađeno 5.294 proizvoda.

Europska komisija odobrila je prošle godine zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla za paški sir, poznatu hrvatsku marku ovčjeg sira s otoka Paga. Paški sir upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih zemljopisnih oznaka, što znači da je sir također dobio zaštitu na europskoj razini.

Paški sir proizvodi se samo od ovčjeg mlijeka ovaca s otoka Paga i dva manja otoka Maun i Škrda, koji se nalaze nedaleko od južne obale Paga. Proizvodnja je ograničena i određena je brojem ovaca, količinom mlijeka i vremenom proizvodnje sira.

Sir se proizvodi uglavnom u malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na Pagu, gdje se uzgajaju i ovce. Znanja o tradicionalnoj proizvodnji paškog sira stoljećima se prenose unutar obitelji.

Najpoznatiji hrvatski sir spominje se već 1831. godine u Novom univerzalnom geografskom rječniku (Nouveau dictionnaire géographique universel) kao sir od pijeska, podsjeća se na web stranici Europske komisije. Kako su dodali, u bazi zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se još 1450 proizvoda.

Hrvatski otok Pag poznat je mnogim turistima uglavnom po ludim ljetnim zabavama s elektroničkom glazbom na plaži Zrće. Novi brend za otok planira vlasnik tvrtke Hemps iz Zagreba Tvrtko Kračun, koji u svojim trgovinama u Zagrebu i Karlovcu prodaje više od 600 proizvoda od konoplje. Uvjeren je da će Pag jednog dana biti poznat po autohtonim proizvodima od konoplje, jer je već poznat po soli, siru, čipki i janjetini.

Planira posaditi industrijsku konoplju na oko 4.000 četvornih metara zemljišta sljedeće godine nakon ovogodišnjeg ispitivanja na malom zemljištu, koje će postaviti temelje za ozbiljnu proizvodnju proizvoda od industrijske konoplje. Uzgajat će vrste koje su dopuštene u EU. Namjerava pripremiti uglavnom kozmetičke proizvode od paške konoplje. Do sada je za svoje prodavaonice uvozio robu iz osam zemalja, uključujući Sloveniju.

Kračunova obitelj potječe s Paga, konoplja će se uzgajati tamo gdje je obitelj nekoć imala vinograde. Mnoge je paške vinograde prošle godine uništila bura, prisjetio se.

“Obiteljsku priču namjeravamo povezati s pričom o ovom okrutnom otoku na kojem je bilo što teško napredovati. Međutim, ono što uspijeva je iznimne kvalitete. Ako projekt bude uspješan, značit će otvaranje novih radnih mjesta na otoku ", rekao je Kračun u intervjuu za tportal.hr.

Hrvatska je prošle godine dopustila uzgoj industrijske konoplje za potrebe kozmetičke, prehrambene, tekstilne, građevinske, papirne i automobilske industrije, kao i za proizvodnju biogoriva. Kračun je također uvjeren da je legalizacija kanabisa u Hrvatskoj samo pitanje vremena.

Kako je objasnio, proizvodi koje trenutno prodaju u svojim trgovinama temelje se na legalnoj supstanci iz industrijskog kanabisa kanabidiola (CBD), koji ne sadrži razinu psihoaktivnog tetrahidrokanabinola (THC) jer se kanabis, koji je zabranjen u Hrvatskoj, može uzgajati.

Svi su predmeti laboratorijski ispitani i imaju odgovarajuće dozvole, rekao je Kračun za Radio Pag koji je prošlog mjeseca izvijestio o projektu uzgoja industrijske konoplje na Pagu.

Projekt marke paška konoplja i Pag kao otok kanabisa još uvijek nije službeno predstavljen lokalnim vlastima na otoku. Međutim, uvjeren je da će odgovor biti pozitivan, kao što je rekao među većinom stanovništva. Zainteresirani su za suradnju, a neki čak nude svoje zemljište za uzgoj industrijske konoplje besplatno, dodao je.

Tagovi: sirana Gligora, Gligora, paški sir, industrijska konoplja, paška konoplja, konoplja, paška konoplja, Tvrtko Kračun
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE