GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 16:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.

Tome su, kako navode, doprinijeli programi Ministarstva poljoprivrede, u najvećoj mjeri oko 416 milijuna kuna vrijedan Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., tzv. vinska omotnica.

U ARKOD-u, evidenciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, upisano je 18.126 hektara pod vinovom lozom, a riječ je o površinama koje su u obuhvatu potpore i profesionalne proizvodnje vina.

Razlika u navedenim podacima odnosi se na ostale površine vinograda koje postoje, površine hobista i drugih, ali koje značajno doprinose proizvodnji vina u RH, objašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju i kako je između ostalih mjera u okviru vinske omotnice, kroz mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda odobreno je gotovo 90 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 56 milijuna kuna te iskrčeno i restrukturirano 289 od planiranih 435 hektara vinograda.

Istovremeno, kroz mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina odobreno je više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta.

Kada je riječ o poteškoćama u sektoru vina uzrokovanim koronakrizom, osim povećanja intenziteta potpora u vinskoj omotnici, uvedene su i dvije krizne covid mjere u 2020. i 2021., koje je tijekom hrvatskog predsjedanja odobrila Europska komisija i koju su koristili brojni hrvatski vinari, kaže se u priopćenju.

Provedba kriznih mjera destilacije i skladištenja vina pomogla je stabilizaciji tržišta u uvjetima drastičnog pada prodaje vina zbog zatvaranja uslijed covid krize te je u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo samo u 2020. uloženo oko 76 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva.

Navode i kako su se u dvije godine putem mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima oslobodili kapaciteti za novu berbu grožđa te je destilirano 8,3 milijuna litara vina, za što je isplaćeno 59 milijuna kuna.

Potpora za krizno skladištenje vina omogućila je skladištenje gotovo pet milijuna litara vina, čime se uravnotežila ponuda i potražnja tijekom trajanja krize, te je isplaćeno 14,4 milijuna kuna.

Dodatno, u svrhu podizanja konkurentnosti sektora vinarstva, putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planira se zasaditi 170 hektara novih vinograda, a vinarima je na raspolaganju 70 milijuna kuna.

Također, kako bi se iskoristio potencijal za šire predstavljanje hrvatskih vina uspostavljene su i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara te je Vlada prošle godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna, podsjećaju iz Ministarstva.

Tagovi: vnova loza, hrvatski vinari
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi nadoknadili dio jučerašnjih gubitaka
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi nadoknadili dio jučerašnjih gubitaka
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnog dana, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u 20 godina jer eurozoni prijeti recesija.
Wall Street blago porastao, u fokusu zapisnik Feda
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street blago porastao, u fokusu zapisnik Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke pokazao da bi i u srpnju zbog visoke inflacije ključne kamate mogle biti znatno povećane.
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo peti uzastopni dan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo peti uzastopni dan
ZAGREB - Unatoč dobitcima na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi oslabili, pri čemu CROBEX peti dan zaredom, u opreznom trgovanju dok se na gospodarskoj i političkoj sceni raspravlja o mogućim razlozima neočekivane ostavke potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića.
Klimatske promjene smanjit će urod pšenice
PŠENICA
Klimatske promjene smanjit će urod pšenice
BERLIN - Urod pšenice mogao bi pasti sedam posto za svaki Celzijev stupanj globalnog zatopljenja, upozorili su stručnjaci Incijative za pšenicu.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije u eurozoni
RECESIJA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije u eurozoni
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u 20 godina jer eurozoni prijeti recesija, s obzirom da će zbog visoke inflacije Europska središnja banka uskoro povećati kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE