GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U EU više online noćenja nego 2019., Jadranska Hrvatska druga među obalnim regijama

U EU više online noćenja nego 2019., Jadranska Hrvatska druga među obalnim regijama
NOĆENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 13:46
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - U smještaju za kratkoročni najam u ljetu 2022. u EU- u je ostvaren 251 milijun noćenja rezerviranih putem online platformi, što je 24 posto više nego u ljetu 2021. i 9 posto više nego 2019., a među obalnim regijama kao popularnijim odredištima već od proljeća Jadranska Hrvatska je na drugom mjestu, objavio je Eurostat.

Riječ je o podacima o ukupnim noćenjima u EU-u u trećem kvartalu 2022. u smještaju za kraći boravak rezerviranih putem online platformi te regionalnim podacima za drugi kvartal, koje Eurostat objavljuje na temelju sporazuma iz ožujka 2020. između Europske komisije i četiri globalne online platforme za rezervaciju smještaja - Airbnba, Bookinga, Expedia Group i TripAdvisora.

Jadranska Hrvatska druga, iza Andaluzije

Obalne regije su ostale među najpopularnijim odredištima, a po podacima za drugi kvartal 2022. (travanj-lipanj), u EU ih je samo pet imalo više od 4 milijuna noćenja rezerviranih na online platformama.

Jadranska Hrvatska je među tih pet obalnih regija u EU bila na drugom mjestu sa 5,5 milijuna noćenja, dok je prva Andaluzija u Španjolskoj sa 6,5 ??milijuna noćenja u drugom kvartalu 2022.

Treća je regija Provansa-Alpe-Azurna obala u Francuskoj, gdje je u drugom kvartalu 2022. ostvareno 5,2 milijuna 'online' noćenje, a više od 4 milijuna noćenja bilo je i u španjolskoj Kataloniji te francuskoj regiji Île de France.

Iz Eurostata pritom ne navode usporedbe iz tih regija s godinama prije, ali napominju da su u prvih 20 regija Francuska i Španjolska imale po šest regija s velikim brojem online rezervacijama ostvarenih noćenja, Italija pet, Portugal dvije, a Hrvatska jednu.

Prva polovica i treći kvartal 2022. jači nego 2019.

U trećem kvartalu, koji uključuje 'tradicionalne' mjesece ljetnih praznika srpanj i kolovoz, u smještaju za kratkoročni najam, u Hrvatskoj poznat i kao privatni smještaj, turisti su uz rezervacije na online platformama ostvarili znatno više noćenja nego u istom kvartalu 2021., kao i 9 posto više noćenja nego 2019. ili spomenutih 251 milijun.

Komentirajući drugu polovicu 2022., iz Eurostata napominju da su rezervacije tada prvi puta premašile razine prije pandemije, a nakon postupnog oporavka u drugoj polovici 2021. godine.

Tako je u prvih šest mjeseci 2022. online rezervirano 199,4 milijuna noćenja, što je oko 3 posto više, dok je u istim mjesecima 2021. to bilo još dvostruko manje, oko 84 milijuna, jer su tada na snazi još bila ograničenja putovanja zbog covida-19.


Svih 31 zemalja EU i EFTA-e koje 'promatra' Eurostat prikazale su u 2022. snažan oporavak turističkih noćenja u odnosu na 2021., ali je bilo razlika u usporedbi s 2019.

Noćenja u Belgiji, Švedskoj i Francuskoj u odnosu na tu godinu u trećem kvartalu 2022. su porasla za oko 30 posto, ali još 12 EU članice zaostaje za razinama iz 2019., u čemu je, kako navode iz Eurostata, najznačajniji minus Portugal od 4 posto.

Tagovi: hrvatski turizam, noćenja, dolasci, online rezervacija, jadranska hrvatska, Andaluzija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE