GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U godinu dana pizza u Hrvatskoj poskupjela 28%, u Italiji 10%

U godinu dana pizza u Hrvatskoj poskupjela 28%, u Italiji 10%
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2023 / 09:40
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U godinu dana pizza je u Hrvatskoj poskupjela 28 posto što je četvrto najveće poskupljenje tog omiljenog prehrambenog proizvoda unutar država članica EU.

Lošije od Hrvata prošli su samo Mađari, Litavci i Bugari, kojima je pizza u prosincu 2022. godine bila 36 do 47 posto skuplja nego u istom mjesecu 2021. godine! Prosječno je poskupljenje pizze na razini EU bilo oko 16 posto, a da je glavni udar došao u 2022. godini, vidi se po rastu cijena od samo dva posto godinu dana prije, piše Večernji list.

Gledaju li se ostale turističke zemlje, u Italiji, kolijevci pizze, njezina je cijena skočila nešto manje od deset posto, dok su u Cipru, Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj poskupljenja tog omiljenog prehrambenog artikla turista bile više 14-15 posto u odnosu na godinu prije! Doda li se tome da je Hrvatska među rekorderima i po inflaciji kave, čaja i sokova, postaje jasnije zašto su mnogi turisti prošlog ljeta ostali zatečeni cijenama koje su ih dočekale. Snažna su poskupljenja u Hrvatskoj krenula od sredine 2021. godine te traju još i sada, s tim što se po intenzitetu odvojila hrana, ali za njom ne zaostaju ni usluge u restoranima i kafićima.

Domaći su potrošači neko vrijeme držali korak s cijenama, no u prosincu su, kažu službeni statistički podaci, posustali te je u tom mjesecu prvi put registriran realni pad prometa u trgovini na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini od 0,8 posto. Kako je osobna potrošnja glavna lokomotiva domaćeg BDP-a, njezino snažno usporavanje jedan je od glavnih razloga što se u ovoj godini očekuje rast od svega jedan posto. Uostalom, povećanje plaća bilo je niže od inflacije, što je srezalo kupovnu moć radno-aktivne populacije. Kako će turisti reagirati na skok cijena turističkih usluga, ostaje vidjeti tijekom ove godine, no posve je sigurno da Hrvatska gubi epitet jeftine turističke destinacije. Sad će se propitivati kvaliteta usluge i općenito ljepota doživljaja.

Sve do prošle godine cijene u hrvatskim hotelima i restoranima bile su za petinu niže od prosječnih cijena u EU, a negdje u rangu s cijenama u Grčkoj, nešto više nego u Portugalu, ali i nešto niže nego u Španjolskoj ili Italiji, turističkim konkurentnima koji su, sudeći prema cijenama pizza, lani ipak imali blaža poskupljenja od Hrvatske. Cijene ugostiteljskih usluga kod nas su imale dvostruko brži rast na godišnjoj razini nego u europodručju, više od 18 posto, što je ujedno bilo i jedno od najvećih poskupljenja među svim državama članicama europodručja. Usluge su, prema prvoj procjeni DZS-a, odskočile s rastom cijena i u siječnju – na mjesečnoj razini oko jedan posto, no zanimljivo je da se u bazi Eurostata navodi da su lani kod nas najviše poskupjele usluge soboslikara – više od 40 posto, te tapetara, kojima ćete za tapeciranje namještaja platiti 67 posto više. Rijetki zanati i sve traženiji majstori dolaze na svoje.

Iz ostalih Eurostatovih podataka može se iščitati da su se lani po visini poskupljenja u Hrvatskoj izdvojili tjestenina, krumpir, kruh, žitarice, maslac – svi odreda s poskupljenjima u odnosu na cijene iz 2021. godine od 35 do 48 posto. No ima proizvoda koji su i pojeftinili, primjerice cijene cipela bile su niže oko dva posto nego 2021. godine. Bit će da se nosila stara izgažena obuća te su se nove cipele i sandale slabije prodavali. Dobro su u ovom inflacijskom valu prošli i ljubitelji čokolada jer im je prosječna cijena prošle godine porasla nešto ispod deset posto, osam posto je poskupjela odjeća, cijena plina u 2022. u odnosu na 2021. godinu skočila je deset posto, a struje samo šest posto. Sadašnje su cijene struje i plina ograničene do kraja ožujka te još nema preciznijih informacija što će biti dalje. Vlada i zainteresirane strane ispipavaju teren, osluškuju raspoloženje i trendove te će se prema njima ravnati. Odluku o cijenama struje i plina nakon prvog travnja možemo očekivati za mjesec i pol, a veća je mogućnost da će nešto poskupjeti nego da neće.

Tagovi: pizza, poskupljenje pizze, inflacija, Italija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE