GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj još nema restriktivnih mjera za uvoz hrane iz Italije

U Hrvatskoj još nema restriktivnih mjera za uvoz hrane iz Italije
UVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 13:23
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Iako je ltalija jedan od najvećih trgovačkih partnera Hrvatske iz koje uvozimo velike količine hrane, iz nadležnih ministarstava proteklih dana nije stiglo nikakvo upozorenje ili naputak o posebnim postupcima oko uvoza iz Italije, piše u srijedu Jutarnji list.

Potvrdili su to jučer gotovo svi predstavnici udruga proizvođača voća, povrća. mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i uvoznici hrane, navodi dnevnik.

Branko Bobetić, direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, kaže kako su neke države u svijetu uvele restriktivne mjere za uvoz hrane iz zemalja u kojima je potvrđen koronavirus.

Zasad nema nagovještaja i prerano je reći hoće li biti potrebne mjere za uvoz iz Italije. U mesnom sektoru uvozimo značajne količine mesa peradi, pršuta i kobasičarskih proizvoda poput hrenovki, a uz razne vrste sireva, iz Italije sve više uvozimo mozzarellu koju u Hrvatskoj nitko ne proizvodi kaže Bobetić.

I većina svježeg povrća koje se ovih dana može kupiti na tržnicama i u trgovačkim centrima svježa salata, rajčica. tikvice, paprika, špinat, brokula, m|adi luk već tradicionalno dolazi iz Italije, Španjolske i Nizozemske.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, Vjekoslav Budanec, kaže kako naši proizvođači nemaju kapacitete i uvjete za proizvodnju povrća u zimskim mjesecima, osim kupusnjača koje sada dolaze iz Dalmacije.

Sve je to posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja proizvođača povrća koji bi uz pomoć države i fondova EU mogli smanjiti uvoz povrća, ali su slabo organizirani i bez udruživanja u zadruge niti ne mogu biti konkurentni ističe Budanec.

lz Hrvatske voćarske zajednice poručuju kako na veletržnicama sada ima najviše voća iz uvoza, a iz Italije su to kruške, kivi, grožđe, jabuke i mandarine, donosi Jutarnji list.

Tagovi: uvoz hrane iz Italije, kruške, mandarine, hrana, voće, koronavirus, Croatiastočar, Branko Bobetić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE