GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj neće biti dovoljno hrane za stoku

U Hrvatskoj neće biti dovoljno hrane za stoku
STOČARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Dramatičan rast cijena žitarica i stočne hrane na svjetskom tržištu, ali i u Hrvatskoj, ugrožava stočarsku proizvodnju i plasman mesa i drugih proizvoda, a istodobno je nastavljen pritisak uvoznog mesa, mlijeka i mesnih prerađevina po izuzetno niskim dampinškim cijenama, upozorili su jučer iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Prema podacima tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), zbog klimatskih promjena, poglavito suše, sve većih oscilacija prinosa u Brazilu i Argentini, smanjenja globalnih zaliha te enormne potražnje Kine koja mijenja prehrambene navike, cijena pšenice na razini EU u svibnju prošle godine iznosila je 187,64 eura za tonu, a ove godine u istom mjesecu 222,06 eura. U Hrvatskoj je u tom razdoblju cijena skočila sa 163,99 na 199,29 eura. Cijena kukuruza u EU narasla je sa 165,64 na 241,55 eura, a u RH sa 143,06 na 196,54 eura za tonu.

– Istodobno, veleprodajne cijene svinjskih polovica pale su u godinu dana za 19,17% (s 19,77 na 15,98 kn/kg), a telećih polovica za gotovo 6% (sa 42,70 na 40,18 kn/kg) – upozoravaju iz HPK te pozivaju Vladu i Ministarstvo poljoprivrede na hitnu intervenciju – odabir znanstvene institucije koja će na temelju relevantnih podataka izračunati trenutačnu štetu po pojedinim sektorima, koju će im nadoknaditi resorno ministarstvo – te rješenje na koji će se način sačuvati domaći stočni fond.

– U Hrvatskoj neće biti dovoljno hrane za stoku, s obzirom na to da sve žitarice odlaze u izvoz. Treba ih zadržati – zaključak je s jučerašnjeg sastanka predstavnika sektorskih odbora HPK koji trenutačno trpe velike gubitke.

– S obzirom na sušu i cijenu žitarica koja je u godinu dana porasla za vrtoglavih 70%, troškovi proizvodnje tovne junadi čak 30% su veći od cijene po kojoj ih domaći tovljači trenutačno prodaju – kazao je stočar Zvonimir Širjan za Večernji list.

Da je takva situacija neodrživa, potvrđuju i mljekar Igor Rešetar i svinjogojac Stjepan Kušec.

– Alarmantno je da Hrvatska svakodnevno izvozi svoju sirovinu u Italiju, Španjolsku i druge zemlje i iz njih onda uvozi butove za dalmatinski pršut. A domaće svinje nitko neće, iako s vlastitom proizvodnjom nismo dostatni ni 50%. Prerađivačima, klaoničarima i trgovcima više paše kad se negdje u EU, u hamburškoj luci ili drugdje, nađe jeftino meso koje bi gotovo trebalo neškodljivo ukloniti pa mu kemijom poboljšavaju okus i stavljaju ga na naše police – upozorava Kušec.

Stoga HPK među jučer izglasanim dugoročnim mjerama predlaže osiguranje profitabilnosti poljoprivrednika, usmjeravanje mjera ruralnog razvoja prema preradi primarnih proizvođača, veću fleksibilnost vezanu za klanje i prodaju na gospodarstvima, postavljanje solara na farmama, jasno i vidljivo označavanje i dostupnost domaćeg proizvoda u trgovinama te osiguranje robotizacije i informatizacije farmi novcem iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

– Nigdje u NPOO-u nema govora o poljoprivredi ili je zastupljena vrlo malo, a robotizacija i informatizacija farmi, koje su ključne za opstojnost sektora, uopće se ne spominju – kazao je čelnik HPK Mladen Jakopović, upozorivši kako će, u slučaju da se ne osiguraju navedene mjere, domaća proizvodnja biti neozbiljna – a kao rezultat toga i država.

Tagovi: stočna hrana, stočarstvo, meso, Mladen Jakopović, Stjepan Kušec, Zvonimir Širjan, Hrvatska poljoprivredna komora
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE