GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj trenutno 760.000 turista, najviše iz Njemačke

U Hrvatskoj trenutno 760.000 turista, najviše iz Njemačke
TURISTIČKA SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 18:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Po podacima e-visitora, u Hrvatskoj trenutno boravi 760.000 gostiju, od čega je 126.000 domaćih, a najbrojniji su gosti iz Njemačke, izjavio je u četvrtak direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Uz Staničića, na koordinacijskom sastanku HTZ-a s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije prisustvovali su i direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella te 34 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije.

"Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najpogođenije su jer je u proteklom razdoblju zbog pandemije Covida-19 nedostajao aviopromet. Veseli me činjenica da trenutno imamo intenziviran aviopromet. Vjerujem da možemo biti optimističniji u sljedećim tjednima, pošto ćemo pojačati marketinške kampanje na pojedinim tržištima i dati sve od sebe da ovu turističku sezonu odradimo najbolje što možemo," poručio je Staničić.

Istaknuo je da su u tijeku marketinške kampanje u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji. "Trenutno bilježimo najviše gostiju iz nama najvažnijih emitivnih tržišta - na prvom je mjestu Njemačka, zatim slijede Slovenci, Austrijanci, Česi, Poljaci i Mađari", kazao je Staničić.

Na upit kako komentira negativnu kampanju prema Hrvatskoj iz pojedinih europskih zemalja u kojim se Hrvatsku stavlja na listu nepoželjnih zemlja za dolazak gostiju, Staničić je rekao kako je to dio tržišne utakmice jer su neke konkurentske zemlje imale znatno slabiji turistički promet od Hrvatske tijekom ove godine.

"Mi na negativni PR reagiramo promptno i trenutno putem mreže naših predstavništava i objavama u inozemnim medijima. Reagiramo konkretnim, kontinuiranim pozitivnim kampanjama i pokušavamo ublažiti negativne natpise o Hrvatskoj. To je sve kontekst tržišne utakmice od strane naših konkurenata, koji su ispod deset posto dosadašnjeg ovogodišnjeg turističkog prometa u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je Hrvatska ove godina do sada kumulativno na 45 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem", kazao je Staničić.

Osvrnuvši se na skorašnji Ferragosto, za vrijeme kojeg u Hrvatsku tradicionalno dolazi veliki broj Talijana, Staničić je kazao kako je s obzirom na stanje u Italiji "neodgovorno i neozbiljno očekivati" da će nam i ove godine Talijani doći u brojkama kao i ranije. "Moramo biti svjesni da u Italiji situacija nije dobra," dodao je.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinska županije Joško Stella istaknuo je da je u srpnju ove godine ostvaren broj noćenja na razini 53 posto u odnosu na 2019. te da postoji tendencija rasta, ako epidemiološka situacija ostane stabilna.

Kazao je i da je na području te županije boravilo Nijemaca gotovo kao i lani, odnosno bilo ih je 96 posto u odnosu na lanjski srpanj. "Gotovo svi Njemici koji su lani u srpnju bili u Splitsko-dalmatinskoj županiji, došli su i ove godine," kazao je.

Na novinarsku opasku kako Britanaca, koji su zadnjih godina bili najbrojniji gosti na splitskom području, ove godine gotovo da i nema, Stella je kazao da su napravljene marketinške akcije na britanskom tržištu da ih se potakne na odlazak u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Tagovi: hrvatski turizam, njemački turisti, Kristjan Staničić, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE