GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj trenutno 820.000 turista

U Hrvatskoj trenutno 820.000 turista
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 14:29
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutno oko 820 tisuća turista, a zadnjih dana nije primjetan pad intenziteta turističkog prometa zbog porasta broja slučajeva koronavirusa, ističe u petak za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić, najavivši povećani broj turista i ovog blagdanskog vikenda, nakon čega slijedi smanjenje.

Turista je trenutno u zemlji na razini od oko 68 posto u odnosu na isti dan prošle godine, kada ih je bilo 1,2 milijuna. Najviše ih je, oko 200 tisuća, u Istarskoj županiji, potom oko 160 tisuća u Primorsko-goranskoj, dok ih je u Splitsko-dalmatinskoj oko 150 tisuća, a u Zadarskoj županiji oko 145 tisuća.

Staničić iznosi da je po destinacijama s najviše turista na današnji dan prvih pet u Istri i na Kvarneru – Rovinj, Medulin, Poreč, Umag, Crikvenica i Mali Lošinj.

Na pitanje očekuje li pojačane dolaske u marijanska svetišta u subotu, Staničić kaže da se to svakako može očekivati jer obilježavanje blagdana Velike Gospe uključuje i posjete svetištima.

“Ipak, u generalnom ozračju smanjenog broja putovanja, mjera opreza i restrikcija uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa moguće je da u marijanskim svetištima vjernika za taj blagdan ove godine, pa tako i turista, bude manje nego prethodnih godina”, smatra Staničić, dodajući i da je tu posjetu teško formalno kvantificirati jer se uglavnom radi o jednodnevnim putovanjima ili od svega par sati, a kako nema noćenja i nisu evidentirani u sustav eVisitor.

Kako se taj blagdan ove godine ‘poklapa’ i s trećim vikendom u kolovozu, nakon kojeg je i u najboljim godinama za turizam obično dolazilo do blagog smanjivanja dolazaka i noćenja turista, to se, kako kaže Staničić, može očekivati i ove godine.

Za dosadašnje rezultate kolovoza naglašava da su nadmašili sve prognoze te vjeruje da će se i do kraja tog mjeseca, pod uvjetom da sadašnje tržišne okolnosti ostanu nepromijenjene, zadržati postignuti indeksi ukupnih dolazaka i noćenja od oko 70 posto lanjskog rezultata.

“Očigledno je da je pandemija koronavirusa još uvijek jako prisutna i to je kriza s neizvjesnim ishodom te je gotovo nemoguće bilo što prognozirati. Dosadašnje brojke pokazale su već i kako ovogodišnji turistički rezultati variraju ovisno o destinaciji ili pojedinim vrstama objekata, pa su u tom smislu i informacije s terena različite. Međutim, važno je ne zaboraviti da je ovo za sve, pa i turizam, vrlo izazovna godina u kojoj je glavni cilj postići što bolje rezultate kako bi stvorili zdravu bazu za pripremu i provedbu iduće turističke godine, koja će također biti vrlo izazovna”, poručuje Staničić.

S te strane teško je predviđati i što nosi rujan i cijela posezona, ali smatra da su u takvim okolnostima važne komunikacijske aktivnosti prema tržištima kao jedan od iznimno značajnih elemenata utjecaja na donošenje odluke o putovanju.

“Stalno komuniciramo s direktorima naših predstavništava, a oni sa svojim tržištima partnerima, medijima i drugima situaciju koja je trenutno u Hrvatskoj. Pritom se ‘borimo’ s određenim ‘udarcima’, ali i brzo reagiramo, demantiramo pogrešne informacije, održavamo sastanke s partnerima, surađujemo s drugim institucijama, prvenstveno sa diplomacijom i nacionalnim stožerom”, otkriva Staničić.

Ocjenjuje i da su dobre dosadašnje turističke brojke s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske također rezultat provođenja intenzivnih marketinških i informativnih kampanja HTZ-a, uz napomenu da rezultati i dalje najviše ovise o epidemiološkoj situaciji, zbog čega je nužno i strogo pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka nacionalnog stožera od strane svih pružatelja usluga u turizmu.

Komentirajući pak jučerašnju uredbu talijanske vlade prema kojoj je obvezno testiranje za sve koji u Italiju dolaze iz Hrvatske, Malte, Grčke i Španjolske, Staničić kaže da za to dijelom vidi razlog u sigurnost vlastitih državljana, no i u činjenici da je razdoblje Ferragosta, kada Talijani najviše putuju.

“Zemlje koje su uvrštene na ovu listu direktni su i najveći konkurenti samoj Italiji. Trenutno je u Hrvatskoj oko 45 tisuća talijanskih turista, ali je sigurno da će ova talijanska odluka utjecati na promet s tog tržišta u nastavku kolovoza. Unatoč takvoj situaciji, predstavništvo HTZ-a u Italiji i dalje zaprima iznimno velik broj upita o dolasku Talijana na godišnji odmor u Hrvatsku i oni žele doći”, iznosi direktor HTZ-a.

U slučaju Slovenije kaže da još nema službenih odluka te vjeruje da će Hrvatska ostati na dosadašnjoj listi koja slovenskim državljanima omogućava nesmetan povratak u Sloveniju bez predočenja testa ili odlaska u karantenu.

“Slovenija je jedno od naših najvažnijih tržišta, brojni njihovi državljani kod nas posjeduju nekretnine, a trenutno ih je u Hrvatskoj oko 115 tisuća”, kaže Staničić.

Osvrnuo se i na tržište Nizozemske, gdje je HTZ također u stalnom kontaktu s partnerima, agencijama i touroperatorima, ali i mjerodavnim institucijama.


“Ostaje za vidjeti kakva će biti konačna odluka nizozemskih institucija, ali smatramo da se po svim parametrima možemo vratiti na njihovu listu sigurnih destinacija na kojoj se već nalaze i pojedine zemlje koje imaju lošiju epidemiološku situaciju u odnosu na Hrvatsku”, smatra Staničić, zaključivši da je u svemu važna i dobra suradnja s hrvatskom diplomacijom, koja i kroz svoje aktivnosti doprinosi zadržavanju trenutne pozicije Hrvatske kao jedne od rijetkih turističkih zemalja u kojoj se odvija značajniji turistički promet.

Tagovi: hrvatski turizam, Kristjan Staničić, Hrvatska turistička zajednica, strani turisti, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street na gubitku četvrti tjedan zaredom
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
TJEDNI FOREX
Dolar prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, najviše u šest mjeseci
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak u šest mjeseci jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE