GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica

U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 18:57
Autor: SEEbiz / HRT
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.

Zbog toga su pčelari od države zatražili donošenje interventnih mjera.

Nagla jesen, pretopla zima, pa hladno proljeće prouzročili su nedostatak paše za pčele i stvorili gubitke u mnogim pčelinjacima. Cijelu ovu godinu Darko Novotni mora varati svoje pčele, hraniti ih. Sad je ključan trenutak kad se moraju prihranjivati kako bi matica proizvela dovoljno jajašaca.

U cijeloj Hrvatskoj stradalo je čak 40 posto pčelinjih zajednica. Tako su drastično smanjene i količine meda. Kad je dobra godina, od stotinjak košnica obitelj Novotni dobije do dvije i pol tone meda, ove godine jedva 500 kilograma. Inače, 80 posto pčelinje paše na Bilogori je bagrem, a on je proljetos kasnio i nije medio.

“Malo veći pčelari, seleći pčelari – uspjeli su nešto malo više izvaditi meda. Nešto će biti na tržištu, u Slavoniji možda nešto više što je dao suncokret, a čega kod nas nema”, kaže Davor Taritaš, dopredsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, za HRT.

Hrvatski pčelarski savez zbog svega je od države tražio interventne mjere – 10 kg šećera po pčelinjoj zajednici. Ministarstvo je to prihvatilo i ponudilo 3 milijuna kuna, maksimalno 20 kuna po pčelinjoj zajednici, dodaje Taritaš.

Potpore daje i Grad Bjelovar – pčelarima sa svojega područja 30 kuna po pčelinjoj zajednici i besplatne štandove na tržnici.

Tagovi: Darko Novotni, Davor Taritaš, pčele, pčelinje zajednice,
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE