GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica

U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 18:57
Autor: SEEbiz / HRT
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.

Zbog toga su pčelari od države zatražili donošenje interventnih mjera.

Nagla jesen, pretopla zima, pa hladno proljeće prouzročili su nedostatak paše za pčele i stvorili gubitke u mnogim pčelinjacima. Cijelu ovu godinu Darko Novotni mora varati svoje pčele, hraniti ih. Sad je ključan trenutak kad se moraju prihranjivati kako bi matica proizvela dovoljno jajašaca.

U cijeloj Hrvatskoj stradalo je čak 40 posto pčelinjih zajednica. Tako su drastično smanjene i količine meda. Kad je dobra godina, od stotinjak košnica obitelj Novotni dobije do dvije i pol tone meda, ove godine jedva 500 kilograma. Inače, 80 posto pčelinje paše na Bilogori je bagrem, a on je proljetos kasnio i nije medio.

“Malo veći pčelari, seleći pčelari – uspjeli su nešto malo više izvaditi meda. Nešto će biti na tržištu, u Slavoniji možda nešto više što je dao suncokret, a čega kod nas nema”, kaže Davor Taritaš, dopredsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, za HRT.

Hrvatski pčelarski savez zbog svega je od države tražio interventne mjere – 10 kg šećera po pčelinjoj zajednici. Ministarstvo je to prihvatilo i ponudilo 3 milijuna kuna, maksimalno 20 kuna po pčelinjoj zajednici, dodaje Taritaš.

Potpore daje i Grad Bjelovar – pčelarima sa svojega područja 30 kuna po pčelinjoj zajednici i besplatne štandove na tržnici.

Tagovi: Darko Novotni, Davor Taritaš, pčele, pčelinje zajednice,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE