GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća

U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2022 / 22:43
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN, KRAPINA, ČAKOVEC - Snažno nevrijeme praćeno tučom koje je u srijedu poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća.

Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

"Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća", izjavio je Stričak koji je najavio procjenu šteta te proglašenje elementarne nepogode.

"Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo ozlijeđenih, dodao je Stričak.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli.

Župan Željko Kolar izjavio je Hini daje teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna - prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, uz Sloveniju totalna.

Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO.

Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području.

"Vatrogasci pokušavaju zatvorit rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti", rekao je Načelnik Općine Hum na Sutli.

Nevrijeme je pogodilo i dio Međimurske županije čiji je župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padala tuča veličine oraha.

Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjanu srušena stabla na cestama.

Sva trojica župana najavila su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Fotografija: Nikola Ćutuk, Pixsell

Tagovi: cvijeće, Anđelko Stričak, hrvatska proizvodnja cvijeća
PROČITAJ I OVO
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE