GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Otočcu poskupjela voda, u Zadru poskupljuje uskoro

U Otočcu poskupjela voda, u Zadru poskupljuje uskoro
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 07:57
Autor: SEEbiz / HRT
OTOČAC - Iako leže na najvećim podzemnim rezervoarima vode, ni Ličane nije mimoišlo njeno poskupljenje.

Najviše su ga osjetili građani Gacke doline gdje je cijena kubika skočila sa 7 na preko 14 kuna. To poskupljenje ističu uvjetovano je ekstremnim rastom cijene električne energije koja osigurava rad pumpi na vodocrpilištima. Vlada će te cijene lokalnoj upravi ublažiti do ožujka, piše HRT.

Cijena vode u Zadru nije rasla još od 2008. godine. Mijenjao se iznos "naknade za razvoj" s 27 lipa na kunu i 85 lipa po kubiku vode što je uvećalo račune građana. Pravo poskupljenje očekuje se u 2023. i to zbog poskupljenja energenata, pogotovo električne energije.

Crijeva za vodu sve se manje koriste u Lici. Ne toliko zbog hladnoća i smrzavanja već zbog cijene. Varijabilni dio cijene vode u Otočcu je porastao za sto posto.

- Mislim da je to prevelik teret za pučanstvo Otočca zato što se većina ljudi bavi poljoprivredom, pogotovo sad jer je kolinje, troše se velike količine vode pa mislim da je to veliki stres za naš buđet, ističe Marijana Horvat.

Tik pored Tonković vrila, izvora od kud se vodom opskrbljuju sva mjesta Gacke doline ali i Krasno te Kuterevo, živi umirovljenik Franjo Tonković kojemu sveopća poskupljenja ne padaju baš lako.

- Skupoće su velike, mirovine su ostale iste i plaće iste, a cijene idu gore svaki dan, svaki dan. Voda je došla sa prirezima i porezima na 20 kuna, kaže Franjo Tonković.

Tako je s prošlogodišnje cijene od 7 kuna za kubik voda sada došla na skoro 15 kuna. Glavni razlog poskupljenja u stvari je poskupljenje električne energije koju za čitavu opskrbu preko deset tisuća stanovnika troše tri velike pumpe.

- Ta voda se nalazi na 450 metara nadmorske visine, a ostatak za Kuterevo Krasno i ostala naselja dižemo za pola kilometra na 900 metara nadmorske visine i tu se stvara sav taj gubitak ustvari trošak električne energije, objasnio je direktor Komunalca d.o.o. Otočac Mario Jergović.

U gradu Otočcu ističu kako je protekli mjesec struja bila 700 tisuća kuna, a cijela lanjska godina milijun.

- Uredba Vlade o zamrzavanju cijena električne energije je dobro došla, međutim traje do 31. ožujka i to neće biti dovoljno. Pitamo se što će biti 31. ožujka, hoće li cijena električne energije ići još više u zrak ili će ostati na sadašnjoj, pita gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Kako građane ne bi dva puta uznemiravali s poskupljenjima, a i regulacija cijena kažu nam kompleksan je posao, grad se odlučio na povećanje do raspleta energetske krize koja sve očitije potresa Hrvatsku odnosno njene građane.

Tagovi: Otočac, poskupljenje vode, Zadar, Gacka dolina, poskupljenje vode
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE