GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U penzijskim fondovima 11 mlrd. RSD

U penzijskim fondovima 11 mlrd. RSD
PENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2011 / 13:57
Autor: SEEbiz/Tanjug

BEOGRAD - U odnosu na prethodni kvartal, beleži se rast neto imovine od 6,1 odsto, dok rast za poslednjih godinu dana iznosi 29,2 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
BEOGRAD - Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju drugog kvartala 2011. godine premašila je 11 milijardi dinara.

U drugom kvartalu 2011. godine na individualne račune članova dobrovoljnih penzijskih fondova uplaćeno je 636,5 miliona dinara što je najviše uticalo na rast neto imovine fondova.

Ukupne uplate članova, po odbitku naknade pri uplati u ovom periodu iznose 621,9 miliona dinara. S druge strane, članovi su po osnovu isplata u toku ovog kvartala povukli 123,3 miliona, dok je ukupan iznos naknada koji su društva naplatila u tom periodu 67,4 miliona.

Na kraju drugog kvartala 2011. godine, u fazi akumulacije nalazi se ukupno 171.959 korisnika. Oni ukupno imaju 226.761 sklopljenih ugovora o članstvu. Istovremeno, 13 korisnika sa 19 ugovora o članstvu, koji se nalaze u fazi povlačenja sredstava, primaju programirane isplate.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jedanput uplatili doprinos iznosi 77.395 dinara i u stalnom je porastu.

Ukoliko se ima u vidu da je procenat aktivnih članova oko 30 do 35 odsto i da se on ne menja od 2009. godine, može se pretpostaviti da su to korisnici koji uplaćuju doprinose u penzijske fondove svakog meseca. Prosečan iznos akumuliranih sredstava tih korisnika iznosi oko 130.000 dinara, navodi se u analizi NBS.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju godine iznosi blizu 44 godine, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, preko 61 odsto.

Ovakva struktura korisnika je stalna i ne menja se od početka rada fondova. Isto tako, procenat korisnika koji ispunjavaju starosni uslov za povlačenje sredstava - navršene 53 godine života po starom zakonu, sličan je kao u prethodnim godinama, oko 20 odsto.

Osim u 2007. godini kada se najveći broj dobrovoljnih penzijskih fondova osnivao i kada su uplate bile najmanje, ukupni doprinosi su bili stabilni tokom godina i kretali su se na nivou od 2,2 do 2,4 milijardi dinara godišnje.

Ukoliko se posmatraju po kvartalima u poslednjih godinu dana uplate su bile stabilne i kretale su se u nivou od 550 do 660 miliona dinara. U odnosu na prethodni kvartal uplate u drugom kvartalu 2011. godine veće su za 80 miliona dinara i iznose oko 640 miliona, ističe se u analizi.

Tagovi: penzioni fondovi
PROČITAJ I OVO
Borzan: Reklamiranje nezdrave hrane sve perfidnije, djeca sve deblja
HRANA
Borzan: Reklamiranje nezdrave hrane sve perfidnije, djeca sve deblja
ZAGREB - Veliki proizvođači nezdrave hrane i pića reklamama ciljaju djecu zaobilazeći sporazum s EU-om o ograničavanju reklamiranje nezdravih proizvoda djeci, upozorila je u utorak hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i pozvala da se takvo reklamiranje regulira propisima EU-a.
Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, promet opao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, promet opao
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je danas opao, a BELEX indeksi su delimično kompenzovali gubitke zabeležene u ponedeljak.
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi dan zaredom, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ojačali drugi dan zaredom, u fokusu Podravka
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli drugi dan zaredom, uz nešto veći promet nego dan ranije, ponajviše zahvaljujući nastavku pojačanog trgovanja dionicom Podravke.
Dolar oko najviših razina u više od pet tjedana
FOREX
Dolar oko najviših razina u više od pet tjedana
LONDON - Dolar je u utorak zabilježio najviše razine u proteklih više od pet tjedana prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, uz podršku daljnjeg rasta prinosa na referentne američke državne obveznice.
Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale jer i dalje vlada neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande i jer su analitičari smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE