GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniju se iz Hrvatske u posljednja tri dana vratilo 60.000 građana

U Sloveniju se iz Hrvatske u posljednja tri dana vratilo 60.000 građana
EGZODUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 13:56
Autor: Seebiz/h
LJUBLJANA - U Sloveniju se u protekla tri dana iz Hrvatske vratilo više od 60.000 Slovenaca kako bi izbjegli obveznu 14-dnevnu karantenu, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Podsjećajući da je u ponedjeljak u ponoć istekao rok koji je vlada dala svojim državljanima i strancima sa stalnim prebivalištem u Sloveniji da se vrate kući kako bi izbjegli karantenu, Hojs je rekao da se u predviđenom roku vratila velika većina, no da se prema neslužbenim ocjenama iz hrvatskih izvora u Hrvatskoj nalazi još 30 do 40 tisuća.

Riječ je, dodao je Hojs, vjerojatno o Slovencima koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila, umirovljenicima ili ljudima bez djece, ali i onima koji računaju da bi se Hrvatska mogla ponovo vratiti na "žutu" listu epidemiološki sigurnijih država, kazao je ministar.

Ustvrdivši kako je i sam prošli tjedan govorio da bi se Hrvatska nakon dva tjedna opet mogla s "crvene" liste vratiti na "žutu", Hojs je kazao da ga epidemiolozi upozoravaju da je to možda preoptimistično očekivanjje i da će s obzirom na trend rasta slučajeva u Hrvatskoj za to biti potrebno najmanje tri tjedna.

Prema podacima koje je iznio, hrvatsko-slovensku granicu u smjeru Slovenije je u subotu, nedjelju i ponedjeljak prešlo ukupno 226.000 putnika, među njima više od 60.000 slovenskih državljana.

U subotu se iz Hrvatske vtratilo oko 22.000 Slovenaca, u nedjelju 25.000, a u ponedjeljak njih 16.000.

One slovenske državljane koji su u Hrvatsku otišli dok je još bila na "žutoj listi", a nastavljaju svoj boravak Hojs je upozorio da će i za njih vrijediti obvezna karantena prilikom povratka, a ako se utvrdi da su zaraženi i moraju u izolaciju da ne mogu računati na puni iznos naknade za bolovanje kako je to slučaj s onima koji se zaraze u Sloveniji.

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin prezentirao je grafove sa kretanjem zaraza u Sloveniji i Hrvatskoj, rekavši da se analizira i stanje zaraza u svim drugim susjednim državama, pa će podatke za Italiju, Mađarsku i Austriju u srijedu prezentirati stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Kacin je kazao da je u Sloveniji trenutna pojavnost zaraza 20,17 slučajeva na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, dok je u Hrvatskoj 65 zaraza na 100.000 stanovnika "i dalje raste", no da je i podatak o zarazama u Sloveniji zabrinjavajući, pa se nada da će nakon smanjivanja importa i drugih epidemioloških mjera biti postupno smanjen.

Tagovi: slovenski turisti, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE