GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U trećem tromjesečju nastavak rasta prevezenih putnika i robe željeznicom

U trećem tromjesečju nastavak rasta prevezenih putnika i robe željeznicom
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 17:54
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Željeznicom je u trećem tromjesečju prevezeno 52,7 posto više putnika nego u istom razdoblju lani, dok je prijevoz robe porastao za 8,9 posto, pokazuju u utorak objavljeni podatci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Tvrtka HŽ Putnički prijevoz povećala je broj prevezenih putnika za 52,7 posto, a broj putničkih kilometara za 40,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navodi se u priopćenju HAKOM-a.

Detaljniji podatci o tržištu željezničkih usluga, koje HAKOM objavljuje na svojim internet stranicama, pokazuju da je željeznicom u trećem tromjesečju ove godine prevezeno gotovo 4,62 milijuna putnika.

Ti podatci također pokazuju i kako je po prvi put na tromjesečnoj razini zabilježen porast broja putnika u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu. Tako je u trećem tromjesečju ove godine broj prevezenih putnika bio za 11,3 posto veći nego u trećem kvartalu 2019. godine, kada je željeznicom, prema podacima iz tablica HAKOM-a, bilo prevezeno 4,15 milijuna putnika. U trećem tromjesečju 2020. godine broj prevezenih putnika je pao na 3,11 milijuna, a u trećem kvartalu 2021. godine na 3,02 milijuna.

Iz HAKOM-a u priopćenju navode i kako su prihodi HŽ Putničkog prijevoza od prijevoza putnika u trećem tromjesečju ove godine veći su za 13,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a prihodi iz državnog proračuna, temeljem ugovora o pružanju javne usluge, veći su za 28,5 posto.

Teretnim željezničkim prometom u trećem je tromjesečju ove godine prevezeno 8,9 posto više robe, uz 12 posto više ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ističu iz HAKOM-a.

Po podatcima koje iznose, HŽ Cargo je prevezao 0,1 posto manje robe i ostvario 8,6 posto više tonskih kilometara, dok su novi teretni željeznički prijevoznici prevezli 15,7 posto više robe i ostvarili 16,2 posto više tonskih kilometara.

Novi su prijevoznici na kraju trećeg tromjesečja imali udjel od 60,9 posto u ukupno prevezenoj robi i 46,4 posto u ostvarenim tonskim kilometrima.


Prihodi teretnih željezničkih prijevoznika od prijevoza robe veći su za 31,5 posto.

Od ukupno 17 teretnih željezničkih prijevoznika njih 12 je bilo aktivno, dok pet novih željezničkih teretnih prijevoznika nije bilo poslovno aktivno, navode iz HAKOM-a.

Tagovi: željeznica, transport željeznicom, HAKOM, HŽ Cargo, prijevoz željeznicom
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE