GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak HNB-u: Neka se Zagrebačka i Splitska banka ispričaju

Udruga Franak HNB-u: Neka se Zagrebačka i Splitska banka ispričaju
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2013 / 13:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Franak zatražila je od Hrvatske narodne banka (HNB) da Zagrebačkoj i Splitskoj banci odredi da u svojim općim uvjetima napišu da se način izračuna promjenjive kamatne stope ne primjenjuje za klijente koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010. godine, kao i da se tim korisnicima kredita "ispričaju jer su ih pokušali dovesti u zabludu" pozivajući se na odredbe zakona koje za njih ne vrijede, stoji u današnjem priopćenju te udruge.
Udruga Franak je, naime, sredinom veljače HNB-u prijavila Zagrebačku i Splitsku banku zbog, kako su tada naveli, dovođenja u zabludu postojećih korisnika kredita, koje predstavlja povredu odredaba Zakona o obveznim odnosima.

Pojašnjavaju da te dvije banke, prema njihovom mišljenju, pokušavaju dovesti u zabludu korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010. godine, pozivajući se na članak 11.a. Zakona o potrošačkom kreditiranju kod određivanja promjenjivih kamata.

U Udruzi Franak pak drže da za te korisnike kredita vrijedi samo stavak 5. članka 11.a tog zakona, kojim se ne propisuje način određivanja kamata.

Nakon što HNB na tu prijavu "nije reagirala nikakvim regulatornim aktivnostima, Udruga Franak je uputila požurnicu za postupanje po navedenoj prijavi, no ni nakon toga HNB nije poslao nikakvo očitovanje niti povratnu informaciju".

Požurnicom su iz Udruge Franak od HNB-a tražili da Zagrebačkoj i Splitskoj banci odredi da u svojim općim uvjetima napišu da se način izračuna promjenjive kamatne stope ne primjenjuje za klijente koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010. te da napišu i javno objave da se dio općih uvjeta koji se odnosi na njih ne temelji na Zakonu o potrošačkom kreditiranju.

Također, tražili su i da se te dvije banke "javno ispričaju jer im je promakla činjenica da se Zakon o potrošačkom kreditiranju, članak 11.a, stavci 1. do 4. ne primjenjuju na korisnike kredita koji su kredite ugovorili prije 1. siječnja 2010.", kao i da se te banke "svakome klijentu kojeg su pokušali dovesti u zabludu pozivajući se na zakon koji za njega ne vrijedi osobno ispričaju pismom".

Udruga Franak očekuje da HNB odmah poduzme ono što je dužan poduzeti po zakonima Republike Hrvatske te da o svojim namjerama obavijesti Udrugu Franak, a ako HNB to ne učini, Udruga Franak bit će prisiljena poduzeti daljnje mjere da se nezakonitost spriječi i da se poduzmu određeni koraci zbog nečinjenja HNB-a u skladu s njegovim zakonskim obvezama, zaključuje se u današnjem priopćenju te udruge.
Tagovi: Udruga Franak, Zagrebačka banka, Splitska banka, Hrvatska narodna banka, HNB, Societe Generale-Splitska banka, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE