GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak: Jedini spas hitno smanjenje kamatnih stopa za 3 postotna boda

Udruga Franak: Jedini spas hitno smanjenje kamatnih stopa za 3 postotna boda
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2011 / 17:47
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Udruga Franak traži da ih Vlada uključi u pregovore s bankama i centralnom bankom oko modela pomoći kreditno zaduženim građanima. Traže i da se za sve kredite kamate hitno snize za tri postotna boda.
To se odnosi kako na kredite vezane uz švicarski franak tako i druge valute jer kako ističe Tomislav Prpić, iz Udruge oni ne predstavljaju samo građane koji su se kreditno zadužili uz valutnu klauzulu u »švicarcu«, već sve kreditno zadužene građane. Njihov se zahtjev, dakle, odnosi na sve kredite s valutnom klauzulom i promjenjivim kamatama.

Udruga najavljuje i podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti valutne klauzule. Kažu da su čuli kako da je takav zahtjev od strane jednog sindikata već podnesen, no nisu se konzultirali sa sindikatima i u pokušaj rušenja ustavnosti valutne klauzule idu sami. Pritom se pozivaju na mišljenja dijela ekonomista koji smatraju kako valutna klauzula ne bi trebala egzistirati u Hrvatskoj.

Državnom odvjetništvu, Sudu časti Hrvtaske gospodarske komore i Državnom inspektoratu Udruga namjerava dostaviti prijave protiv poslovnih banaka zbog »neopravdanog dizanja kamatnih stopa«. Prijedloge za model pomoći građanima opterećinim kreditima zbog tržišnog položaja švicarskog franka, udruga smatra neodgovarajućima. Naime, Prpić ističe kako su svi prijedlozi, prema za sada dostupnim informacijama, u korist banaka i Hrvatske narodne banke.

– Pomoć dužnicima je moguća u vidu smanjenja kamatnih stopa – veli Prpić dodajući kako balon kredit nikako nije rješenje. »Balon koji bi se ukamaćivao, pomoć je bankama, a ne dužnicima«, ustvrdio je Prpić.

HNB, prema mišljenju članova Udruge, nije dovoljno ukazivao na problem sa švicarskim frankom. Središnja banka, kako objašnajvaju u Udruzi, govorila je kako će tečaj te valute rasti do 18 posto, a on je porastao preko 50 posto. Na opasku da nitko nikog nije tjerao na ugovaranje kredita vezanog uz franka, u udruzi vele kako su banke vodile agresivnu promidžbenu politiku tih kredita.
Tagovi: Udruga Franak, Tomislav Prpić, franak, krediti u francima, krediti u švicarcima, HNB, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE